Het vervangen van minerale meststoffen door herwonnen meststoffen is een stap dichterbij gekomen met het pas afgeronde vierjarige Interreg-project Recycling of Nutrients To Farm (ReNu2Farm), waarvan het Nutriënten Management Instituut (NMI) partner is.
In ReNu2Farm zijn veel proeven gedaan met herwonnen meststoffen, zoals struviet, gftcompost, as van pluimveemestverbranding, (opgewerkte) vaste fracties van mest en/of digestaat, ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat. De meeste gaven een goed resultaat, zoals een goede bemestingswaarde zonder verhoogd milieurisico door nitraatuitspoeling. Omdat dit perspectieven biedt, maar er in de praktijk ook nog veel kan worden bereikt, is hieraan een vervolg gegeven in het project ReNu2Cycle, dat loopt van 2023 tot 2027.
Door meststoffen te maken op basis van herwonnen nutriënten wordt de circulaire economie
geholpen. Het doel van de projecten is om het hergebruik van de plantenvoedingsstoffen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) te verhogen in Noordwest-Europa. P en K zijn eindige grondstoffen en de productie van N-kunstmest vraagt veel energie.
Ondanks dat de technieken voor herwinning zijn ontwikkeld, bleef het gebruik van meststoffen uit recycling door boeren tot nu achter bij de mogelijkheden. Onbekendheid met de nieuwe producten en beperkingen van wet- en regelgeving spelen hierbij een grote rol. De mogelijkheden van herwonnen meststoffen zijn inzichtelijk gemaakt. De belemmeringen hiervoor worden met deze Interreg-projecten, voor zover mogelijk, weggenomen.