In 2012 hebben Carla en Gert-Jan Verploeg het melkveebedrijf van haar vader in Buurmalsen overgenomen. Met ambitieuze plannen is er geïnvesteerd in de toekomst van het bedrijf met onder meer de aanschaf van melkrobots en nieuwe ligboxen. Ondanks dat de jaarlijkse melkproductie na tien jaar met maar liefst 40% is gestegen (naar 10.500 liter per jaar), bleef er ontevredenheid sluimeren over een continu hoog aantal mastitisgevallen. Na vele jaren zoeken, proberen en investeren lijkt de oplossing voor de uiergezondheid te zijn gevonden in de combinatie van factoren.
De weg hiernaartoe is echter een lange geweest. “Nadat we het bedrijf hadden overgenomen kampten we zomers soms met wel 60 mastitisgevallen. Daarom besloten we om de matrassen in de ligboxen te vervangen voor diepstrooisel, ook al waren deze er pas twee jaar eerder geplaatst. Nadat dit niet het gewenste effect opleverde hebben we stoomreiniging op de robots geplaatst om kruisbesmetting te voorkomen”.
Opmerkelijke vondst door delen data studieclub
Dat deze aanpassingen gunstig zijn voor het dierwelzijn staat volgens Verploeg buiten kijf, maar samen met de leden van de studieclub kwamen ze achter een opmerkelijke vondst: “Via onze studieclub kunnen we veel data onderling vergelijken. Het viel ons op dat er door het jaar heen nog steeds pieken en dalen in de uiergezondheid zat, ondanks dat de algehele trend veel beter was geworden. Door het vergelijken van deze gegevens kwamen we achter iets opmerkelijks: het aantal zonuren kende dezelfde pieken en dalen als het celgetal over een periode van tien jaar. Na wat onderzoek bleek de aarding van de zonnepanelen en de melkrobots elkaar in de weg te zitten. Ook dit is aangepast, met gunstig effect op de uiergezondheid als gevolg.”
Aandacht voor drinkwater
Desondanks bleef de overtuiging dat er nog meer verbetering te halen viel: “Na adviezen van externe adviseurs zijn we gaan kijken naar het drinkwater van de koeien. In de bakken had dit vaak een gelige kleur en ik vroeg me af of dat effect kon hebben op de gezondheid van de koe. Het antwoord hierop is volmondig ja, maar het duurde wel even voordat we met Watter de juiste oplossing bij het probleem hadden gevonden.”
Gert-Jan had namelijk eerder op verschillende wijzen geprobeerd het water te verbeteren: “In eerste instantie zijn we naar leidingwater gegaan. Hoewel de gele kleur in de bakken verdween leverde het qua gezondheid niets op. Daarom hebben we besloten om toch weer de bron te gebruiken, maar met daarbij een nieuwe ontijzeraar, een chloordosering en ontgasser. Wederom zonder resultaat: de bakken bleven slijmerig en het celgetal hoog.”
‘Dure’ machine verdient zich razendsnel terug
Uiteindelijk stuitte de melkveehouder per toeval op een artikel over Watter met Aart en Willem van der Ham, collega’s uit de studieclub. Het Watter-systeem verwijdert biofilm en andere aanslag uit het leidingssysteem en de drinkbakken met behulp van een biologisch afbreekbaar middel dat ter plekke wordt gemaakt. Het is daardoor de enige werkzame en veilige toepassing om het water tot en met de drinkbak schoon te krijgen én te houden.
Uiteraard is de investering in Watter niet ondoordacht gedaan. Navraag bij de familie Van der Ham en een andere kennis die ook een Watter-systeem bezit, leverde een eenduidig advies op: ‘Aanschaffen. Als het Watter-systeem kapot zou gaan, kopen we gelijk een nieuwe.’ Een advies dat Gert-Jan zelf inmiddels ook uitdraagt: “Watter heeft de naam duur te zijn, maar het heeft een enorme positieve impact op de gezondheid en is het dubbel en dwars waard. Als ik optel hoeveel we hebben geïnvesteerd in oplossingen die niet werken, dan kom ik op een veel hoger bedrag uit. Watter daarentegen verdient zichzelf snel terug.”
Altijd meer verbetering mogelijk
Naast het drinkwater is er nog een belangrijk component van het rantsoen: voer. “Na de introductie van Watter daalde het celgetal rap, toch hadden we aan het begin van de zomer nog een hele slechte maand.”, vertelt Gert-Jan, “Dat gaf aanleiding om het qua voer over een andere boeg te gooien en een andere voeradviseur in de arm te nemen. Dat bleek een schot in de roos. Daar bleef het echter niet bij: aan het begin van de winter hebben we een nieuwe robot in gebruik genomen. Hiermee hebben we de overtuiging dat de laatste plooien zijn gladgestreken en we de zaken helemaal op de rit hebben. De juiste oplossing is vaak een flinke puzzel, maar het geeft veel voldoening als je hem uiteindelijk hebt gelegd.”
Weten wat schoon drinkwater voor uw bedrijf kan betekenen?
Ontdek het zelf door een proefperiode aan te vragen. U kunt het Watter-systeem een half jaar uitproberen. Elke melkveehouderij is anders, maar wij zijn overtuigd dat we het water op uw bedrijf ook schoon krijgen. En bent u niet tevreden, halen we het systeem kosteloos weer op. Vraag vrijblijvend meer informatie aan via https://www.watter.nl/contact/.