“Het hoeft niet altijd groter. Het mag van mij wel altijd beter, mooier en efficiënter!” lacht melkveehouder Henk van Rijswijk. Samen met zijn schoonvader runt hij een bedrijf met 120 melkkoeien en 80 jongvee in Dirksland, op het eiland Goeree-Overflakkee. Het duo heeft daarbij een belangrijk raakvlak in hun stijl van boeren: het zijn echte pioniers.
“Toen we hier twintig jaar geleden naartoe trokken besloot ik hemelwater te gebruiken op het bedrijf, aangevuld met leidingwater.” vertelt schoonvader Izak Bree, “Het grondwater op het eiland is namelijk niet goed genoeg. Helaas bleek al snel dat de leidingen verontreinigden en dichtslibten. Het doorspuiten van de leidingen doe je één, twee keer en dan ben je er al gauw klaar mee. We gingen daarom op zoek naar een structurele oplossing.”
“Met de kennis van nu hadden we watermonsters moeten nemen.”
Het eerste wat Izak deed was het vervangen van het druksysteem in de stal. De communicerende vaten werden vervangen door een hogedruk-systeem. Helaas bleek het nog niet voldoende en werd er ook een reinigingsmiddel op basis van chloordioxide toegevoegd om het water te verbeteren. “Met de kennis van nu hadden we eerder watermonsters moeten nemen om de werking daarvan te controleren,” geeft Van Rijswijk aan, “Op dat moment leek het goed genoeg, maar uit het watermonster bleek het nog behoorlijk vervuild te zijn.”
Na aanhoudende gezondheidsproblemen met de droge koeien werden ze getipt over het systeem van Watter. De voeradviseur had de impact van het Watter-systeem ervaren op het bedrijf van Stefan Mulder. Het bleek een uitstekend advies te zijn: “Eerst lieten we watermonsters nemen: daaruit leerden we dat ons water nog lang niet zo zuiver was als we dachten. Na contact met enkele andere boeren met zo’n systeem, besloten we Watter te benaderen en tot onze grote verbazing was het resultaat overdonderend. We dachten dat we het voor elkaar hadden, maar konden blijkbaar nog een enorme stap maken.”
“Onafhankelijk bewezen dat het water nu perfect is”
Zoals in de video hieronder te zien, verdween de biofilm (slijmlaag) in de bakken binnen enkele dagen. In tegenstelling tot de eerder getroffen maatregelen keerde het ook niet meer terug. Het zichtbare resultaat werd daarbij ondersteund door onafhankelijke watermonsters die bewezen dat het water nu perfect is in de drinkbak. En beter nog: de aandacht voor het water loont.
“Doordat het water nu volledig schoon is komen en geen kiemen meer via het water in het dier,” legt Henk uit, “dit betekent niet alleen dat we directe ziektes uitsluiten, maar ook dat de weerstand van het dier niet onnodig onder druk wordt gezet. Bovendien hebben niet alleen de koeien baat bij het schone water, ook merk je het zelf in het dagelijks werk. De bakken zijn schoon en dat scheelt veel arbeid die ik vroeger kwijt was aan het schrobben. En dat maakt het boeren beter, mooier en efficiënter!”