Eind september van dit jaar gaat de subsidieregeling SDE++ weer open. Minister van ’t Wout van Economische zaken en Klimaat heeft dit aan de Tweede kamer gemeld. Er is voor 2021 5 miljard beschikbaar om Nederlandse bedrijven te stimuleren om hernieuwbare energie te produceren en CO2-uitstoot te verminderen. Dit betekent voor veel agrarische ondernemers hét moment voor een duurzame investering.
De overheid blijft het belangrijk vinden dat Nederland verduurzaamt. In 2030 moet de CO2-uitstoot 49% lager zijn dan in 1990. Om dit te realiseren steunt de overheid initiatieven die bijdragen aan CO2-reductie. Bedrijven die hernieuwbare energie willen produceren krijgen daarom subsidie voor hun investering. De SDE++-subsidie is een interessante regeling voor agrariërs met veelal grote daken en een hoog energieverbruik.
Financieel voordeel
Investeren in zonnepanelen is prijstechnisch erg interessant. Een ondernemer die investeert in zonnepanelen middels de SDE++-subsidieregeling geniet van een groot financieel voordeel. Hij verdient middels deze subsidie op drie momenten geld. Allereerst ontvangt de ondernemer dankzij SDE++ een bedrag van maximaal 8 cent voor elke opgewekte kWh zonne-energie op zijn rekening, voor een periode van 15 jaar. Ten tweede door de energie die hij opwekt zelf te gebruiken, bespaart hij op de stroomrekening. Ten derde verkoopt hij de stroom die niet nodig is voor zijn eigen bedrijf aan het energienet.
Voorwaarden SDE++
Grootverbruikers met een SDE++-subsidie verdienen hun investering gemiddeld in zo’n 6 à 7 jaar terug. Om in aanmerking te komen voor een subsidiebeschikking gelden een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de ondernemer beschikt over een grootverbruikersaansluiting (een aansluiting op het elektriciteitsnet van meer dan 3x80A), of bereid is te verzwaren naar een grootverbruikersaansluiting. Daarnaast is de druk op het elektriciteitsnet op sommige plaatsen zo toegenomen, dat verzekerd moet worden dat er ruimte is voor de toekomstige installatie op het elektriciteitsnet. Sinds 2020 is het daarom ook verplicht om bij de subsidieaanvraag een positieve transportindicatie van een netbeheerder aan te leveren.
Gratis subsidieaanvraag
Dit jaar is de SDE++ open van 21 september tot en met 14 oktober 2021. Elk jaar is er weer een flinke run op deze subsidie. Het is dus belangrijk op tijd te zijn met de aanvraag om niet achter het net te vissen. Het bedrijf Zonnepanelen op het dak B.V. heeft jarenlang ervaring met het aanvragen van deze subsidies. Zij werkt hiermee nauw samen met netbeheerders en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Om agrariërs te ontzorgen neemt Zonnepanelen op het dak de hele subsidieaanvraag gratis uit handen. Kijk hier voor meer informatie over deze dienst.
Laat de beschikking niet verlopen
Afhankelijk van de grootte van de subsidieaanvraag, heeft een ondernemer na goedkeuring (het moment dat hij een subsidiebeschikking krijgt) 1,5 tot 3 jaar de tijd om zonnepanelen te installeren. Na deze tijd verloopt de beschikking. Heeft u al een SDE++-beschikking, maar daar nog niets mee gedaan? Pas dan op dat de subsidiebeschikking niet verloopt! Benieuwd wat u kunt verdienen door te investeren in zonnepanelen? Maak met deze Online Calculator een gratis berekening. Of vraag vrijblijvend een offerte aan om te ontdekken hoeveel rendement u kunt halen uit zonnepanelen op uw dak.