Voeding is misschien niet het eerste waar u aan denkt als een koe klauwproblemen heeft. Maar ook via voer kunt u de klauwgezondheid verbeteren. En dat is belangrijk, want goede benen en klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien.
Een goed uitgebalanceerde voeding zorgt ervoor dat er kwalitatief beter klauwhoorn wordt gevormd en dat er een betere huidweerstand is tegen infectieuze klauwaandoeningen zoals de ziekte van Mortellaro. De klauwgezondheid kan beïnvloed worden door goede voeding met de juiste balans in energie, eiwitten, vetten, macromineralen, spoorelementen en vitaminen. Zowel een tekort als een overmaat aan spoorelementen en vitaminen kan schadelijk zijn voor de hoorn- en huidkwaliteit. Het is dus belangrijk om niet te veel, maar ook niet te weinig te voeren.
Zink, mangaan en biotine
De spoorelementen zink en mangaan en de vitamine biotine spelen een sleutelrol bij de vorming een goede kwaliteit klauwhoorn en een goede huidweerstand. Biotine is belangrijk voor de hoornvorming en de vorming van cement tussen de hoorn en huidcellen, die daaroor steviger aan elkaar vast zitten. Daarnaast draagt biotine bij aan het herstel van beschadigd hoorn zoals bij wittelijnproblemen en zoolzweren.
Mangaan is van belang voor de activatie van enkele kritische enzymen en andere essentiële componenten voor de vorming van goed hoorn voor de hoornschoen. Zink is het zogeheten sleutelspoorelement in de klauwhoornvorming en heeft een stimulerende rol bij verschillende enzymsystemen. Die enzymsystemen hebben een positief effect op de huid- en hoornvorming, waardoor er een goede hechting tussen huid- en hoorncellen optreedt. Dit zorgt ervoor dat de klauw en de huid beter bestand zijn tegen beschadigingen en daarmee tegen klauwaandoeningen.
Meten is weten
Het blijkt vaak lastig om in te schatten of de koeien te veel, genoeg of juist te weinig spoorelementen en vitaminen opnemen. Om een betere inschatting te maken kan tankmelkonderzoek zinvol zijn. Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Met deze informatie hebben adviseurs en veehouders beter inzicht in de werkelijk beschikbare hoeveelheid van deze belangrijke elementen voor de productie van robuust huid en hoorn dat tegen een stootje kan. Daarnaast geeft het tankmelkonderzoek ook inzicht in infectiedruk van Mortellaro.