Onlangs is de sector weer opgeschrikt door een explosie in een melkveestal in Maarsbergen waarbij tijdens het mestmixen en overpompen een explosie is ontstaan. Nu liep het voor de koeien en de boer gelukkig goed af, maar dit had heel anders kunnen aflopen.
En helaas kennen we uit het verleden nog meer stallen waar het fout is gegaan. Een ding hebben deze stallen gemeen op het moment van de explosies; ze waren drijfmest aan het mixen of verpompen.
Op drijfmest die al weken of maanden stilstaat, ontstaat een dikke korst waaronder mestgassen ophopen. Daarnaast ontstaat er met name in de winterperiode schuimvorming op de mest. Zodra er gemixt wordt, breekt deze open en komen mestgassen vrij. Mestgas bestaat onder andere uit zwavelwaterstof (H2S, ook wel waterstofsulfide), ammoniak (NH3), methaan (CH4) en blauwzuurgas (HCN). Methaan is brandgevaarlijk en explosief. Zwavelwaterstof wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. In kleine hoeveelheden is dit te ruiken, maar in hoge concentraties schakelt dit het reukvermogen uit.
Het risico van drijfmest mixen is al jaren bekend, en ook met de traditionele roosters zorgde dit voor gevaren; bedwelming van dieren of mensen, of brand vanuit de mestput. Bij emissiearme vloeren kan het gas bij het mixen moeilijker uit de put ontsnappen en hoopt gas zich op. Het gevolg: een verhoogd risico’s op explosies.
Hoe kan dit explosiegevaar voorkomen worden?
Om de kans op gasvorming onder de vloer te voorkomen zijn er een aantal mogelijkheden, waaronder;
- Onderafzuiging op de put, gecombineerd met een luchtwasser.
- Scheiden van mest en urine. Hierdoor zijn er enkel dunne fracties in de put zonder korst of schuimvorming, en daarnaast veel minder organische stof bevatten die verantwoordelijk is voor het ontstaan van methaan uit mest.
- Dagvers verwerken van de mest door bijvoorbeeld een vergister.
Naast emissiereductie is het van belang dat er een veilig en gezond stalklimaat ontstaat voor de boer en zijn dieren. De G6 vloer van Swaans Agra wordt vanwege de mogelijkheid van primaire mestscheiding vaak gekozen bij stallen waarbij een brongerichte aanpak van emissiereductie en terugdringen van gasvorming gewenst is. Daarnaast ligt de G6 vloer regelmatig aan de basis van innovatieve stalsystemen.
Indien u meer informatie wenst over de mogelijkheden van het G6 vloersysteem, neem dan gerust contact op.
Blijft u voorlopig nog wel met drijfmest werken? Kijk dan op www.mestgassen.nl om bewust te worden van de risico’s en deze zover mogelijk te beperken.