Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk rendement halen uit je investering. Je komt dan voor de keus te staan: kies je voor goedkoop, of kies je voor kwaliteit? Als het gaat om zonnepanelen speelt de kennis en kunde van een installateur een grote rol. In dit artikel duiken we in op de vraag: Hoe groot is de invloed van de installateur op het te behalen rendement?
Het ene zonnepaneel wekt meer stroom op dan de ander. Dat is logisch. Er zijn veel variabelen die samen bepalen hoeveel stroom een zonnepaneleninstallatie daadwerkelijk opwekt. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbare (dak)oppervlak, het vermogen van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonuren of de legplaats en de hellingshoek van de zonnepanelen ten opzichte van de zon. Maar is de keuze voor een installateur ook van invloed op de energieopbrengst?
Verschil in installatie
Stel dat we twee exact dezelfde zonnepaneleninstallaties nemen, maar ze door twee verschillende partijen laten installeren. De kans bestaat dat ze een verschillend legplan maken voor de zonnepaneleninstallatie. Ook kan er verschil zijn in het gebruik van het soort kabels, connectoren en draadgoten. Maar wat ook belangrijk is: Hoe ligt de bedrading? Liggen min en plus naast elkaar of juist niet? Liggen er connectors in het water als het geregend heeft? Kan ongedierte bij de kabels komen? Welk merk aardlekschakelaars wordt er gebruikt? Legt een installateur volgens de Scope 12-normering aan? Je kunt je voorstellen dat de manier waarop de installatie is aangelegd van invloed is op de hoeveelheid opgewekte stroom.
Negatieve invloed
In een ideale situatie wekt een zonnepaneleninstallatie zoveel stroom op als dat door de fabrikant wordt voorgerekend. Maar in werkelijkheid kan je ook te maken krijgen met beschadigde of verkeerd aangesloten panelen, stroom die lekt, aardlekschakelaars die te warm worden. Enzovoorts. Het systeem wekt minder op dan het zou kunnen, omdat een bepaalde factor negatieve invloed uitoefent op de installatie. Laat dit nu net hetgeen zijn waar de installateur medeverantwoordelijk voor is!
Performance ratio
De correctie die we toepassen voor bovengenoemde systeemverliezen noemen we de Performance Ratio. Een gangbare zonnepaneleninstallatie heeft een Performance Ratio van 75 tot 90%. Een zeer goede installatie presteert zelfs boven de 90%. Matige installaties hebben een Performance Ratio lager dan 75%. Als je deze variabele in een berekening zou zetten, krijg je inzicht in het verschil in energieopbrengst dat deels te wijten is aan de manier van installeren. In dit artikel kun je een voorbeeldberekening zien waaruit blijkt dat een verschil in Performance Ratio zomaar een verschil in opbrengst van honderdduizenden kWh kan opleveren. Dat betekent een verschil in rendement dat al snel oploopt tot ver in de tienduizenden euro’s aan gemiste inkomsten.
Kies voor rendement
De installateur met een duurdere offerte is niet per definitie de partij met de grootste marge. Er bestaat een kans dat hij beter weet wat hij doet, dat hij met betere — en daardoor duurdere — merken werkt, meer ervaring heeft, beter opgeleid en getraind personeel heeft, gebruik maakt van betere rekenmodellen. En ga zo maar door. Zijn offerte kan duurder lijken, maar die eenmalig hogere investering kan behoorlijk ‘voordelig’ — lees: rendabeler — uitkomen.
Kies je installateur dus zorgvuldig. Zonnepanelen op het dak is dé zonnepanelenspecialist van Nederland. Dankzij de ruime ervaring en kennis is het systeemverlies minimaal en het rendement maximaal. Bent u benieuwd wat een zonnepaneleninstallatie u op kan leveren? Bereken het eenvoudig via de online calculator op de website van Zonnepanelen op het dak.