Iedere zomerperiode zag Gerrit Jan ten Holte het celgetal omhoog gaan en dat zat hem niet lekker. Op het moment dat HCP® Omni op de markt kwam, stapte hij over. Ondanks de extreme hitte hield hij deze zomer het celgetal goed onder controle en bleef het aantal uierontstekingen beperkt.
Ondanks dat Gerrit Jan heel graag molk, schakelde hij in 2018 toch over op melkrobots. ‘Ik stond twee keer per dag vier uur in de melkstal en dan blijft er niet veel tijd meer over. Het was geen gemakkelijke keuze, maar na één week had ik eigenlijk al spijt dat ik niet vijf jaar eerder was omgeschakeld’. Sindsdien worden de 110 melkkoeien in het Gelderse Didam door twee melkrobots gemolken. ‘De productie is hoog en dan is tweemaal daags melken te weinig. Veel koeien hadden last van melk uitliggen. Het aantal melkingen varieert nu tussen 3,1 – 3,2 en dat is minder belastend voor de uiers’, vertelt hij over de veestapel die een rollend jaargemiddelde van 10.573 kg melk met 4,27 % vet en 3,57% eiwit realiseert.
Vertrouwen in chloordioxide
In de periode dat de koeien nog tweemaal daags door de melkstal kwamen, vertrouwde Gerrit Jan voor de desinfectie van de spenen op de effectieve werking van chloordioxide. ‘Vanwege de conditie van de speenpunten ben ik in het verleden gestart met 4XLA®. Daarna heb ik 4XLA en UDDERgold® jarenlang afwisselend gebruikt. Met de robot heb ik al verschillende sprays geprobeerd. Je wil geen risico nemen, dus je start met de duurste’, beredeneert de Gelderse veehouder die op advies van de dealer begon met dure jodiumspray.
Toch zag hij in de zomerdag uiergezondheidsproblemen weer de kop op steken. ‘Klinische uierontstekingen zie je altijd in de zomer terugkomen en dan loopt het celgetal zo weer op. In de zomer schommelde het celgetal altijd rond 150.000’. Door ervaring overtuigd van de werking van chloordioxide stapte hij begin dit jaar over op HCP Omni. Deze warme zomer hield Gerrit Jan het celgetal en het aantal klinische mastitisgevallen netjes onder controle. ‘Het celgetal bleef rond de 100.000 schommelen en ik heb maar 3 koeien met uierontsteking gehad. De veearts kwam laatst nog eens kijken of er iets aan de hand was. Hij was al zo lang niet meer geweest’, lacht hij tevreden.
Preventie uitgangspunt
Het valt Gerrit Jan op dat de noodzaak om preventief te werken alleen maar groter wordt. ‘Het lijkt er op dat E. Coli bacteriën steeds hardnekkiger worden. In het verleden kwamen deze koeien er vaak wel doorheen, dat is nu niet meer zo’, is zijn ervaring. Heeft een koe uierontsteking, dan wordt altijd een melkmonster onderzocht om te achterhalen welke bacterie de boosdoener is. Uiteraard blijft de insteek preventie en daarbij maak hij graag gebruik van bewezen producten. In de melkstal was dit voor hem 4XLA en UDDERgold. Door de goede ervaring vertrouwt hij nu voor de melkrobot op HCP Omni. Een telefoontje stoort ons in het gesprek. ‘De robot’, knikt Gerrit Jan. ‘De spray is bijna op’. Terug aan het werk dus.
Bedrijfsgegevens:
Gerrit Jan ten Holte, Didam, Gelderland
110 melkkoeien, 50 stuks jongvee
Rollend jaargemiddelde: 10.573 kg melk, 4,27% vet en 3,57% eiwit