Wie zijn melkproductie op peil wil houden, kan niet zonder een eiwitrijk rantsoen. Al sinds jaar en dag worden eiwitten pensbestendig gemaakt met behulp van formaldehyde, maar nu de Europese Unie vanaf 23 juli formaldehyde in de ban doet, is de sector naarstig op zoek naar een betrouwbaar en volwaardig alternatief. “Die zoektocht kan beëindigd worden”, verzekert Mark Brokking van FeedValid. “Met onze gesuikerde bestendige eiwitten blijft een maximale eiwitbenutting gegarandeerd.”
“Eiwitten kunnen op twee manieren pensbestendig worden gemaakt: door formaldehyde of door een thermische suikerreactie. Vanaf het moment dat de EU aankondigde dat er een verbod kwam op formaldehyde, hebben we de koppen bij elkaar gestoken”, vertelt Brokking. “Je wilt je klanten bedienen met een premium alternatief. Gelukkig hadden we die al in eigen huis, maar dit bood ons wel de kans ons productportfolio verder te optimaliseren. Vooraf hadden we een duidelijk pakket van eisen. Naast smakelijkheid, moet ook de verteerbaarheid van het pensbestendig eiwit optimaal zijn. Daarnaast wil je hoge DVE-gehaltes zien, in combinatie met een goede voeropname. Alles om zo efficiënt mogelijk te voeren en de melkproductie te maximaliseren.”
Gepatenteerd Borregaard-proces
“Om onze RaPass -op basis van raapschroot- en SoyPass -op basis van sojaschroot-producten pensbestendig te krijgen, maken we gebruik van het gepatenteerde Borregaard-proces, waarbij het eiwit middels toasten een binding aangaat met houtsuikers. Dit komt het aandeel DVE ten goede. Bovendien dring je ten opzichte van niet-pensbestendig eiwit de ammoniakemissie terug. Een win-win. Bij onze CovaminoRap en CovaminoSoy HP maken we gebruik van ons eigen gepatenteerde proces, waarbij we de schroten eveneens toasten, maar dan met melasse en enzymen”, licht Brokking toe. “Ook hier zien we hoge DVE-gehaltes en een lagere ammoniakuitstoot.”
Hoge scores bij onafhankelijke onderzoeksresultaten
Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO heeft in 2019 en 2021 zowel de afbraakkenmerken als ook de eiwitbestendigheid en eiwitverteerbaarheid van Rapass en Soypass onafhankelijk getoetst. Brokking: “Die resultaten waren boven verwachting. De vastgestelde waarden van bestendigheid – de mate van resistentie tegen microbiële afbraak in de pens- voor RaPass en SoyPass zijn respectievelijk 74% en 78%. Wat betreft verteerbaarheid van dit bestendig eiwit scoren ze respectievelijk 87% en 99%, waardoor ze dus uitermate goed verteerbaar zijn in de dunne darm. Onze jarenlange procesoptimalisatie heeft zijn vruchten afgeworpen.”
Goed voor dier, milieu en portemonnee van de boer
“Nu 23 juli met rasse schreden nadert, zien we dat direct terug aan de vraag. Onze gesuikerde en pensbestendige eiwitten maakt in Nederland een stevige opmars. Wat wil je ook? We voldoen aan alle wettelijke voorwaarden, garanderen een maximale eiwitbenutting én een verbeterde voeropname”, besluit Brokking.
Meer weten over de gesuikerde eiwitten van FeedValid?
Bron: FeedValid