Sinds het jaar 2000 hebben Bouwe Jan en Sietha Lolkema hun melkveebedrijf in Lippenhuizen. “Destijds namen we het bedrijf over met 80 koeien inclusief wat jongvee, inmiddels zitten we op ruim 160 koeien met jongvee”, vertelt Bouwe Jan.
Het bedrijf is de afgelopen jaren dus flink uitgebreid, met eerst een uitbreiding van de bestaande stal en later is er nog een stal bijgebouwd. Bouwe Jan melkt ‘s ochtends en Sietha helpt met het werk eromheen. ‘s Middags komt er een vaste melker, maar ook hun zoons helpen actief mee. Een echt familiebedrijf dus.
Elk melkveebedrijf heeft zo zijn eigen uitdagingen. Bij de familie Lolkema was dat met name de diergezondheid. “Met name bij het droogvee kon je zien dat ze niet optimaal waren”, legt Bouw Jan uit. “En dan ga je dingen proberen. Voer, ligbedden, nieuwe drinkbakken, maar niets hielp. En omdat we op leidingwater zitten, ga je er toch een beetje vanuit dat het water goed is.” De vaste pootbekapper bij familie Lolkema drong erop aan om toch eens naar het water te laten kijken. “Er zat wel een slijmlaag in de drinkbakken, maar van oudsher kregen we altijd te mee dat dit kwam door het kwijl uit de bek van de koeien.” zegt Lolkema. “Dat hoorde er nou eenmaal bij. Als het water helder is, wordt er vanuit gegaan dat het schoon is.”
Omdat er gebruik gemaakt wordt van een buffertank en het water in de leidingen wel eens stil staat, ontstond er biofilm in het water. Een samenwerking van allerlei bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Die micro-organismen dringen bij het drinken de koeien binnen en hebben op die manier een negatieve invloed op de gezondheid van de dieren. Na een gesprek met Watter is besloten om de Watter machine op proef te nemen en al na een paar dagen, bleven de drinkbakken schoon. De slijmlaag kwam niet meer terug.
“De koeien knapten zienderogen op”, vertelt Bouwe Jan. “Hun vacht ging meer glanzen en ze werden actiever. Ze drinken ook veel meer.” Ook de drinkbakken bij de kalveren blijft schoon, waar ze vroeger nog wel eens last hadden van rode kringen in de bak. “Dat veroorzaakte coccidiose, waar we ze dan weer voor moesten laten behandelen. Sinds dat de Watter machine hier nu staat, is er geen coccidiose meer voorgekomen!”
36% MIA en 75% VAMIL
Duurzaam investeren in uw bedrijf loont. Investeer dit jaar nog in het Watter-systeem en profiteer van 36% MIA en 75% VAMIL. Daarmee verkort u de terugverdientijd aanzienlijk. Weten wat dit voor u kan betekenen? Onze adviseurs leggen het graag uit. Neem vandaag nog contact met ons op.
Contactformulier Watter
Meer weten over het Watter-systeem? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
Watter B.V.
Mercuriusweg 29
9482 WK Tynaarlo
+31 (0)592 715 300
Neem contact op