Salmonella is één van de -soms- ongrijpbare ziekten die op een melkveebedrijf rond kunnen waren. In veel gevallen lijden de koeien er niet zichtbaar onder, maar wordt het pas opgemerkt in de melktank. Eén van de bedrijven die hiermee te maken had is Maatschap Leijenaar in Tirns. Broers Jan en Meindert zorgen hier samen voor ongeveer 135 koeien. Dat twee kapiteins op één schip ook een sterkte kan zijn bewijzen de Friezen: binnen anderhalf jaar hebben ze het aantal Salmonella-besmettingen namelijk met 67% weten te verlagen.
Oorzaak was wel duidelijk
“Het slootwater.” Meindert is volledig overtuigd wat de oorsprong is van de Salmonellabesmetting. “Sinds we dat hebben aangepakt met Watter keldert het aantal positief geteste koeien. Op het hoogtepunt waren het er 131 en nu nog maar 40. Bovendien is er sindsdien geen enkele nieuwe koe besmet geraakt, dus het is mij wel duidelijk waar het aan lag.”
Op last van de melkfabriek moest er iets aan het aantal Salmonella besmettingen worden gedaan. Op de RMV in Hardenberg kwamen de broers in aanraking met Watter. Een technologie waarbij zout en water is geëlektrolyseerd tot een duurzaam desinfectiemiddel. Hierbij wordt er automatisch continu een beetje toegevoegd aan het water, opdat de leidingen en drinkbakken vrij raken van biofilm en andere vervuiling.
Water in de drinkbak nooit gecontroleerd
Voorheen was het water eigenlijk aan de aandacht ontsnapt, vertelt Jan: “We hadden niet eerder het water in de drinkbak gecontroleerd. Uit een meting bleek dat er een flink aantal kiemen in het water zat en het drinkwater ongeschikt was. Daarop hebben we wat methodes overwogen. Watter sprak ons aan omdat het mogelijk is om een proefperiode te doen, er geen gevaarlijke chemicaliën aan te passen komen en het geleidelijk het hele watersysteem aanpakt.”
Dat de melkveehouders doorpakkers zijn blijkt wel uit het feit dat de zes maanden proefperiode vrij snel is omgezet in aanschaf van de installatie. “In de eerste maand zagen we het apparaat z’n werk doen: het slijm verdween, het water werd helderder en de salmonella verdween uit de melktank,” legt Meindert uit, “We roken dat het werkte, in het begin was er een sterke desinfectiegeur die aangaf dat de rommel die in de leidingen zat verdween. Desondanks dronken de koeien niet minder, waarschijnlijk omdat ze het water frisser vonden ruiken en proeven.”
Geen nieuwe Salmonella-besmetting meer
Ook de onafhankelijke controle bevestigt dit beeld: de volledige kiemdruk was verdwenen uit het water en sindsdien is het aantal besmettingen hard gekelderd. Het is hen duidelijk dat het schone water ervoor zorgt dat de Salmonella aan het verdwijnen is op het bedrijf. Jan sluit af: “De standaard is nu dat het water schoon is en er geen Salmonella-besmettingen bijkomen, en dat biedt een stuk zekerheid in het ondernemen.”
Totaal kiemgetal | E. coli | |
15-11-2019 (voor Watter) | 18.000 kve/ml 31.000 kve.ml | 1 kve/ml 3 kve.ml |
12-12-2019 (na 1 maand) | <100 kve/ml <100 kve/ml | 0 kve/ml 0 kve/ml |
Zelf proberen?
Net als de gebroeders Leijenaar zekerheid over de kwaliteit van het drinkwater van uw koeien? Neem het Watter systeem dan op proef gedurende zes maanden! Bekijk onze website voor meer informatie of voor verhalen van andere melkveehouders.