> Bekijk hier de PDF-versie online <
Bij het inkuilen is het van belang dat de pH van de silage snel daalt door de omzetting van suikers in melkzuur. Een snelle conservering kunnen we bevorderen door de toediening van extra melkzuurbacteriën in de vorm van PIONEER® 1188 of PIONEER® 11GFT. Een foute conservering kenmerkt zich in veel gevallen door (verhoogde) aanwezigheid van boterzuur in de silage. De grafiek hieronder toont aan dat de inzet van PIONEER® 11GFT de kans op een goede conservering aanzienlijk vergroot.
Minder eiwitafbraak met POINEER® 11GFT
De bovenstaande grafieken tonen de resultaten van de eerste snede geoogst op 4 verschillende tijdstippen (tussenperiode ca. 1.5 week).
Met PIONEER® 11GFT wordt de conservering bij alle snedes duidelijk verbeterd:
Meer melkzuur voor een snelle pH-daling en minder inkuilverliezen. Gepaste verhoging van azijnzuur voor minder broei en schimmelvorming.
Zeker met de huidige eiwitprijzen verdient de eiwitkwaliteit van grassilage de aandacht. Het ruweiwitgehalte omvat niet alleen het zuiver eiwit echter ook eiwitfragmenten (peptiden, aminozuren) en N-verbindingen (NPN) zoals ammoniak en ureum.
Per definitie vindt er altijd tijdens de conservering een gedeeltelijke afbraak plaats van eiwit in eiwitfragmenten en NPN. Hoe langzamer het inkuilproces des te meer eiwitafbraak.
Door de duidelijke versnelling van het inkuilproces kan PIONEER® 11GFT de vorming van ammoniak verminderen. Minder ammoniak betekent meer werkelijk eiwit en daarmee kan eveneens meer eiwit beschikbaar komen in de dunne darm.
Veel veehouders in Nederland maken al jaren succesvol gebruik van Pioneer Inoculanten bij het inkuilen. Voor loonbedrijven heeft Pioneer speciale apparatuur ontwikkeld voor de toediening van Inoculanten. Voor een optimale werking van Inoculanten is een juiste dosering en verdeling noodzakelijk. Informeer hierna bij uw loonbedrijf.