Melkveebedrijven die door uitbreiding van het bedrijf in de problemen komen met het fosfaatreductieplan kunnen een de lichte toets aanvragen bij de RVO. Op 9 augustus heeft de rechter besloten dat bedrijven die de lichte toets behalen worden vrijgesteld van de fosfaatreductieregeling.
Bedrijven moeten voor de lichte toets alle vergunningen aanleveren die invloed hebben gehad op de investeringen, afspraken die zijn gemaakt met aannemers, evt. pachtovereenkomsten, alle afspraken op het gebied van financieringen, en aktes voor zakelijk gebruiksrecht. Natuurlijk is het bedrijf vrij in het meesturen van overige belangrijke stukken die van invloed kunnen zijn op de beoordeling. Voor biologische melkveehouders geldt dat zij ook een registratienummer, SKAL-certificaat en eventuele omschakelingsverklaring moeten meesturen.
Lichte toets ter beoordeling
Melkveehouders die door uitbreiding in de problemen komen met het fosfaatreductieplan kunnen een de lichte toets aanvragen bij de RVO. Daarin wordt aan de hand van bewijsstukken beoordeeld:
- of de bedrijven zijn gegroeid in overeenstemming met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij,
- de AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij en
- of de onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan vóór de peildatum van 2 juli 2015.
Beoordeling binnen twee weken
Als de toets voor de melkveehouder gunstig uitpakt, dan moet de fosfaatreductieregeling voor die boer buiten werking worden gesteld. De rechter heeft besloten dat de toets binnen twee weken na aanvraag moet zijn afgehandeld. De toets wordt alleen uitgevoerd voor bedrijven die daarom vragen.