Medewerkers van Interpolis zijn deze dagen weer op pad om de temperatuur in hooi- en stro-opslag te meten. In de zomermaanden is de kans op hooibroei een reëel gevaar, wees alert! Het broeien van hooi leidt tot verlies van voedingswaarden en mogelijk ook tot brand. Om dit te voorkomen bezoeken de controleurs van Interpolis ruim 3600 agrarische bedrijven, vaak meer dan één keer.
Nuttige tips vanuit het veld om hooibroei te voorkomen
“We zien dat brand het vaakst ontstaat in de grote balen van 400-500 kilo geperst hooi en stro. Het is écht belangrijk om deze balen te stapelen met ventilatiegangen, zodat de warmte die ontstaat ook weg kan.” Cees de Vink van de Interpolis stuurt de hooibroeicontroleurs aan en analyseert jaarlijks wat zij tegenkomen in veld. “De belangrijkste maatregel om broei te voorkomen, is het hooi goed gedroogd opslaan. Dat is een uitdaging met de regenval van afgelopen weken!”
Schaduwzijde en slootkant
Gras aan slootkanten is per definitie vochtig. Is het op deze plek ook nog schaduwrijk dan droogt het gemaaide gras hier slechter dan de rest. “Houd dit soort graspartijen goed in de gaten als je balen perst. Zet die balen apart en wikkel ze in folie, dan komt er geen brandhaard.” Cees de Vink weet het zeker, je wilt geen brand en preventief kan je veel doen om hooibroei te voorkomen.
Boven de 50 graden is het opletten geblazen!
Boeren die verzekerd zijn bij Interpolis kunnen gratis een beroep doen op de hooibroeicontroleur. De controleur gebruikt geavanceerde apparatuur. Met een thermometer aan een vier meter lange flexibele lans meet hij de temperatuur in de kern van de opslag. Meet de controleur een temperatuur van 50 graden of meer, dan kiest hij voor dagelijkse controle en krijgt de boer tips hoe hij de warmte kan laten ontsnappen. Blijft de temperatuur oplopen en komt het in de buurt van 90 graden, dan vraagt de controleur assistentie aan de brandweer. Boven de 90 graden is het noodzakelijk om het hooi uit de opslag te halen.
In 2015 kwam het 34 keer voor dat een controleur besloot tot ingrijpen
Meestal kiest de ondernemer zelf om broeiend hooi preventief naar buiten te rijden. Zo kiest hij verstandig voor het voorkomen van kwaliteitsverlies en eventuele brand in het hooi. Bij hoge broeitemperaturen schakelt de hooibroeicontroleur de brandweer in. De brandweer houdt toezicht bij het hooi uit de opslag halen. Dat is een gevaarlijke klus, want als er zuurstof bij komt, is de kans groot dat het hooi vlam vat.
Bron: Persbericht Interpolis