De zeven boeren op Schiermonnikoog lijken weer een stap dichterbij een oplossing voor het stikstofprobleem op het Waddeneiland te zijn gekomen. Uiteindelijk moeten de melkveehouders omschakelen naar een extensievere bedrijfsvoering en vrijwillig 35 procent van het vee inleveren om de schadelijke uitwerking op de natuur terug te dringen.
Provincie Fryslân, gemeente Schiermonnikoog en de boeren hebben ‘constructief overleg’ gevoerd over de voortgang. De gesprekken worden voorgezeten door burgemeester Ineke van Gent. Gedeputeerde Johannes Kramer zit aan tafel en melkveehouder Ludie van der Bijl vertegenwoordigd de landbouw.
Verlies van inkomsten
Uitgangspunt van de eilanderboeren is ondersteuning bij het verlies van inkomsten als gevolg van het inleveren van koeien. Mogelijk struikelblok is de Europese regels rond staatssteun. Uiteindelijk moeten de uitkomsten van de gesprekken een voorbeeld stellen voor de rest van Nederland.
Verschillende experts, waaronder deskundigen van het ministerie van landbouw, gaan de komende tijd overleggen over de vraag hoe de boeren toch in staat worden gesteld om de overstap te maken. Eind november moet er een werkbaar resultaat op tafel liggen. Verschillende opties, met als doel omschakeling met ondersteuningen, moeten daarvoor zijn onderzocht.
Tekst: Martin de Vries