Het is een spannende tijd voor zorgboeren. De zorg voor veel van de cliënten werd gefinancierd vanuit de algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Met ingang van 2015 wordt de awbz voor een groot deel overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), en gaat daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen, die ook nog eens 30% moeten bezuinigen. Dat betekent nieuwe afspraken, andere geldstromen en nieuwe aanbestedingsprocedures. Zorgboeren moeten opeens met de gemeente in gesprek tafel, individueel of als collectief. Jan Hassink van Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem vertelt over de veranderingen die ophanden zijn.
"De meeste van onze cliënten gaan van de AWBZ naar de Wmo. Dat houdt in dat de tarieven fors lager worden. Hoe dat op de langere termijn gaat uitpakken weten we niet, de gemeenten hebben nog geen idee hoe veel mensen van de Wmo gebruik zullen maken. Dat wordt pas duidelijk in de loop van 2015."
PGB
"Een deel van onze cliënten krijgt een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee ze onze zorg inkopen. De gemeenten hebben zo veel op hun bordje gekregen dat ze nu nog niet naar de pgb’s kijken. Ik verwacht dat de pgb tarieven de komende jaren nog wel op peil blijven. Maar op termijn valt te verwachten dat de pgb-tarieven mee zullen gaan dalen met de lagere Wmo-tarieven."
Inkomen zorgboer omlaag
"Ons inkomen gaat omlaag, dat is helder. We beraden ons op de mogelijkheden om toch de inkomsten wat op te schroeven. In het algemeen kun je denken aan andere doelgroepen, meer 'zwaardere' vormen van zorg aanbieden naast alleen dagbesteding, omdat daarvoor andere tarieven gelden."
Andere inkomsten
"Verder denken we erover om wat meer inkomsten uit de agrarische productie te halen, of meer in te zetten op de mogelijkheden van de theeschenkerij. We zijn ook bezig om samen met het VSO onderwijs leertrajecten voor jongeren te ontwikkelen waarbij ze branche erkende certificaten kunnen halen."
Foto: E. Dronkert
Zie voor het volledige artikel de site van Netwerk Platteland