De natuur is grillig. Langdurige droogte of regen kunnen elkaar afwisselen. De resultaten van veel agrarische ondernemers zijn afhankelijk van de natuur. En daardoor zijn de resultaten van het agrarisch bedrijf ook vaak grillig. In de politiek wordt hier ook over gesproken en over nagedacht.
Fiscale schommeling op melkveebedrijven opvangen
In maart van dit jaar heeft de staatsecretaris van Financiën Kamervragen hierover beantwoord. Onder andere over de vraag hoe de schommelingen fiscaal opgevangen kunnen worden. Het is overigens niet alleen de natuur die het bedrijfsresultaat grillig maken. Dierziekten en andere van -buiten het bedrijf komende oorzaken – zoals nu het coronavirus – hebben ook direct invloed op het bedrijfsresultaat.
Schommelingen op melkveebedrijf
Het ene jaar heeft u een goed jaar en het andere jaar heeft u een slecht jaar. U weet eigenlijk niet beter. Onlangs zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over het feit dat onze fiscale regels onvoldoende rekening houden met deze schommelingen en is de staatssecretaris gevraagd of hij bereid is hier iets aan te doen. Het bedenken van fiscale regelingen die deze grilligheid van het bedrijfsresultaat in de agrarische sector als het ware fiscaal gladstrijkt.
Bestaande regelingen voor agrariërs
In maart van dit jaar heeft de staatssecretaris de vragenstellers een antwoord gegeven. De staatsecretaris hanteert als uitgangspunt dat er al een aantal regelingen bestaan om schommelingen op te vangen en waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Zo kunt u bij grote schommelingen van de winst gebruik maken van de middelingsregeling en van de mogelijkheid van de verliesverrekeningsregels. Voorts geeft de staatssecretaris aan dat het kabinet ook al stappen heeft gezet. U moet hierbij denken aan de al bestaande overheidssubsidie voor een zogenoemde Brede Weersverzekering en per 1 januari 2020 is er ook een vrijstelling in de assurantiebelasting voor deze verzekering opgenomen. Deze twee stappen zijn inderdaad goede tegemoetkomingen. De bestaande regelingen hebben echter een aantal beperkingen. De middelingsregeling is niet alleen een enigszins grove regeling daarnaast geldt de regeling alleen voor de inkomstenbelasting. En niet voor de vennootschapsbelasting als er sprake is van een BV. Ook bij de regeling voor de verliesverrekening is er een verschil tussen de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Dus natuurlijk helpen deze regelingen de schommelingen op te vangen maar ideaal zijn ze niet.
Klimaatreserve voor melkveehouders
Ondanks de enigszins terughoudende reactie heeft de staatssecretaris de deur niet dichtgegooid voor nieuwe regelingen. De staatsecretaris geeft in zijn beantwoording van de Kamervragen aan ook bereid te zijn om met het landbouwbedrijfsleven te bekijken of er een regeling is te maken waarbij winsten fiscaal geparkeerd kunnen worden en weer gebruikt kunnen worden in geval van een calamiteit. Sterker nog, daarover vindt al overleg plaats en het landbouwbedrijfsleven heeft inmiddels al ideeën bij de staatssecretaris aangeleverd. Als idee is onder meer voorgesteld om een klimaatreserve in het leven te roepen. Een reserve waarin winst van goede jaren kan worden gereserveerd voor slechtere jaren. De staatssecretaris heeft aangegeven dit voorstel te onderzoeken en ook andere wijze waarop grote schommelingen in het agrarische inkomen fiscaal kunnen worden opgevangen, te bestuderen. Daarbij zal ook worden gekeken naar de regelingen die andere landen in Europa hebben.
Herinvesteringsreserve voor agrarische sector
In de Kamervragen is de staatssecretaris ook gevraagd of hij bereid is de toepassing van de herinvesteringsreserve voor de agrarische sector te verruimen. De herinvesteringsreserve gebruikt u om winst uit de verkoop van een bedrijfsmiddel te reserveren en vervolgens aan te wenden voor de aanschaf van een vervangend bedrijfsmiddel. De toepassing hiervan is aan regels gebonden die soms te veel beperkingen met zich mee brengen. De staatssecretaris erkent dat een verruiming van de toepassingsmogelijkheden van de herinvesteringsreserve in bepaalde situaties – afhankelijk van de feiten en omstandigheden – gewenst kan zijn. De fiscale wetgever zal nu per (nieuwe) regeling, mede in overleg met de sector, bezien in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om de toepassingsmogelijkheden van de herinvesteringsreserve te verruimen.
Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Melkveebedrijf. Meer van zulke artikelen lezen? Klik hier!