Ook boeren worden ouder en gaan langer door. Maar door de voortschrijdende techniek leveren ze in minder tijd aanzienlijk meer productie dan enkele decennia geleden. Daarom kunnen we best met wat minder boeren af, zegt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, Marc Calon, in BNR Zakendoen.
Zelf krijgt Calon in zijn eigen bedrijf in zevenhonderd uur per jaar voor elkaar wat hij vroeger in bijna tweeduizend uur deed. "Als dezelfde hoeveelheid boeren zou blijven, zouden we ontzettend moeten intensiveren. Als alle vijftigduizend boeren en tuinders die we nu hebben de komende vijfentwintig jaar door zouden gaan, dan hebben we echt een probleem; daar is in Nederland geen ruimte voor."
Waterberging
"Boeren geven niet alleen vorm aan de open ruimte en het landschap, ook het klimaat plukt de vruchten van de agrarische bedrijvigheid", zegt Calon. "Waterberging, CO2-opslag in de gewassen, windmolens, zonnepanelen; we halen onze klimaatdoelstelling. Dat is op het ogenblik heel erg modieus, je leest er veel over, maar je leest nauwelijks welke bijdrage boeren daaraan leveren. Én we produceren elke dag gezond, veilig en hoogwaardig voedsel voor een prijs die op hetzelfde niveau ligt als in de jaren '50."
Emissies
Want anders dan misschien gedacht wordt, streeft ook de agrarische sector naar een forse daling van de uitstoot van fosfaat en stikstof. "Die zal nooit helemaal nul zijn, maar die mag niet schadelijik zijn. De ambtenaren in Brussel zeggen dat het fosfaatplafond is overschreden. Daar is eind vorig jaar een plan voor gemaakt en dat is inmiddels goedgekeurd. Dus als iedereen zich gewoon houd aan wat 'ie afgesproken heeft, zijn we voor 2017 rond."
Bron: BNR