Met de najaarskuilen van 2015 wordt opnieuw een VEM-record verbroken. Doordat de graskuilen uit het najaar wat droger zijn, zijn ze bijzonder geschikt voor het melkvee.
De najaarskuilen van dit jaar zijn aanzienlijk droger ingekuild dan andere jaren (gemiddeld 490 g/kg). Daardoor zijn het bestendige kuilen. Dat blijkt ook uit de cijfers van het onderdeel Penskarakter van het analyseverslag. Het hogere gehalte ruw eiwit (RE) van de najaarskuilen is ook goed benutbaar. De kuilen zijn hierdoor een erg mooie aanvulling op de snelle voorjaarskuilen die doorgaans te weinig eiwit bevatten.
Kuilen 2015 gevoelig voor broei
Wanneer de kuilen gecombineerd worden is het wel zorg om de broei voor te blijven. Doordat de kuilen wat droger zijn, weinig RE bevatten, maar juist wel veel suikers, zijn ze erg vatbaar voor broei. Zorg daarom voor voldoende voersnelheid en werk het snijvlak netjes af.
Lagere stikstofnorm leidt tot betere najaarskuilen
De lagere stikstofbemestingsnormen (N) leiden meestal tot lagere RE-gehaltes in de kuilen en daarmee tot een lagere voederwaarde. De najaarskuilen hebben echter vaak wel een mooi RE-gehalte. Dat komt door de hoge mineralisatie in het najaar en de lagere snedeopbrengsten. Door de lagere N normen zijn de RE gehaltes niet zo extreem hoog meer in het najaar, waardoor het gras meer suikers bevat. Dit komt ten goede aan de energiewaarde van de kuilen, en daarmee aan de benutting van het RE uit de najaarskuilen.
Bron: Eurofins Agro