Het gebruik van EM Silage in CCM (Corn Cob Mix) leidt tot minder broei in de kuil. Dat is de conclusie uit onderzoek van de Universiteit Gent en Hogeschool Gent. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Agriton in Nederland en België.
Het onderzoek, uitgevoerd op de proefhoeve Bottelare, richtte zich op het effect van het kuiltoevoegmiddel EM Silage op de mate van fermentatie en de aerobe stabiliteit, oftewel de nabroei, in kuil bij uiteenlopende droge stofgehaltes. Die gehaltes waren 57,19 procent (laag), 58,98 procent (gemiddeld) en 66,16 procent (hoog). Het onderzoek liep tijdens de maïsoogst in 2014.
Bij alle drie droge stofgehaltes is, via het Honig-protocol, een duidelijk betere aerobe stabiliteit vastgesteld bij EM Silage toepassing in vergelijk met de onbehandelde controle. Bij het hoog droge stofgehalte steeg de stabiliteit van het product met 89 uur (van 65 naar 154). Bij de gemiddelde groep steeg die met 103 uur (van 61 naar 167). Bij lage groep was het effect het kleinst met 13 uur (van 64 naar 77 uur).
De onderzoekers stelden ook vast dat het ruw eiwitgehalte bij de gemiddelde ds-groep hoger was door het gebruik van EM Silage. Het ds-gehalte bij uitkuilen verschilde met EM Silage in alle drie droge stof gehalten niet significant met de onbehandelde controle. Ammoniakgehalte en ammoniakfractie waren bij het hoge ds gehalte significant lager na EM Silage toepassing.
De pH was na toepassing van EM Silage alleen in de gemiddelde ds-groep significant hoger dan die van de controlegroep. Toepassing van EM resulteerde in iets lagere gehalten melkzuur en hogere gehalten azijnzuur en ethanol. Wat wateroplosbare koolhydraten, gisten en schimmels betreft verschilden de resultaten van de drie ds gehalten maar amper.
Meer informatie
E.M. Agriton
Molenstraat 10-1
8391 AJ Noordwolde
T.: +31 (0)561 433115
E.: info@agriton.nl
W.: www.agriton.net