In het Belastingplan 2023 heeft het Kabinet aangegeven om de middelingsregeling af te schaffen. Dit is slecht nieuws voor ondernemers in sectoren met sterk wisselende inkomens, zoals de land- en tuinbouw. Via deze regeling is het voor burgers én ondernemers mogelijk om schommelingen in inkomen te middelen. Agrarische ondernemers maken volop gebruik van deze regeling gezien de jaar-op-jaar wisselende inkomens. De afschaffing staat haaks op onder meer het recente advies van Remkes dat fiscale belemmeringen weggenomen moeten worden. LTO Nederland roept daarom de Tweede Kamer op om bij de behandeling van het Belastingplan 2023 de afschaffing van de middelingsregeling tegen te houden.
‘Middelingsregeling niet doelmatig’
Het kabinet stelt dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de middelingsregeling en dat deze niet doelmatig is. De afschaffing is daarom slecht nieuws voor ondernemers in sectoren met sterk wisselende inkomens zoals de land- en tuinbouw. Afschaffing van de middelingsregeling leidt tot een extra fiscale last voor de land- en tuinbouwsector van € 7 tot 8 miljoen en voor individuele ondernemers, die van de regeling gebruik kunnen maken, gemiddeld tot € 2.000 extra te betalen belasting.
‘Afschaffing haaks op advies Remkes’
Gezien de natuurlijke, klimatologische en marktomstandigheden, beleidswijzigingen en geopolitieke ontwikkelingen hebben boeren en tuinders jaar-op-jaar wisselende inkomens met grote uitschieters naar boven en naar beneden. De middelingsregeling, bedoeld om het progressieve belastingnadeel bij uitschieters in inkomens te dempen, heeft daarom voor boeren en tuinders een belangrijke functie. Ook staat de afschaffing haaks op het dringende advies van Remkes om fiscale belemmeringen weg te nemen. Want de voorgenomen afschaffing leidt juist voor de agrarische sector tot een nieuwe fiscale drempel.
LTO Nederland doet daarom een dringende oproep aan de Tweede Kamer om de voorgenomen afschaffing van de middelingsregeling tegen te gaan.
Bron: LTO