Het ministerie van LNV heeft de Rendac-tarieven voor 2020 bekendgemaakt. Deze tarieven zijn eenzijdig vastgesteld. LTO Nederland en POV kunnen niet akkoord gaan met deze Rendac-tarieven 2020. Dat hebben zij het ministerie in februari jl. al laten weten.
Rendac tarieven sinds 2014 gestegen
Het ministerie van LNV stelt jaarlijks de tarieven vast voor het ophalen en de destructie van kadavers. Dit gebeurt in overleg met en op basis van aangeleverde financiële gegevens van Rendac. De tarieven zijn sinds 2014 elk jaar fors gestegen. Deze situatie is naar de toekomst toe niet houdbaar vinden LTO en POV. Zij pleiten voor meer inzicht in de kosten en opbrengsten van Rendac en vinden dat de overheid weer een financiële bijdrage aan de kosten voor het ophalen en verwerken van kadavers moet gaan leveren.
Transparantie en overleg noodzakelijk
Het ministerie van LNV en Rendac hebben een financiële werkgroep ingericht – waarin o.a. het ministerie, RVO, Rendac, LTO, POV en andere sectorpartijen en hobbydierhouders zitting hebben – om meer inzicht te krijgen in de financiële basis van de tarieven. Maar ook deze werkgroep heeft bij LTO en POV niet tot voldoende inzicht in de financiële huishouding van Rendac geleid. Zowel Rendac als het ministerie van LNV noemen gemaakte afspraken uit het verleden en de gevoeligheid van bedrijfsgegevens redenen om slechts zeer beperkt duidelijkheid te verschaffen aan de veehouderij-partijen en de hobbydierhouders.
LTO Nederland en POV hebben in februari jl. voorgesteld de tarieven voor 2020 te bevriezen op het niveau 2019 totdat er meer transparantie wordt betracht in de Rendac-financiën en er mede op basis daarvan een nieuwe overeenkomst met Rendac en LNV kan worden afgesloten. De onderhandelingen hierover zijn opgestart en worden dit jaar afgerond.
Financiële bijdrage overheid
De huidige situatie met jaarlijks tariefstijgingen van 10% tot 15% is naar de toekomst toe niet houdbaar. LTO en POV vinden dat de overheid, net zoals dat gebeurt in andere EU-landen, weer moet gaan meebetalen aan de destructiekosten. De overheid heeft in het kader van volksgezondheid en diergezondheid een belangrijke verantwoordelijkheid om een goed destructiestelsel in de benen te houden. LTO en POV hebben aangedrongen op een bestuurlijk overleg met LNV. Minister Schouten heeft dit verzoek afgewezen. LTO en POV pleiten voor een systematiek waarin de kosten voor de veehouders worden geplafonneerd en de overheid de kosten die boven het plafond uitkomen voor haar rekening neemt.
Bron: LTO Nederland