Kalveren proberen net als wij mensen, een constante lichaamstemperatuur te behouden, ongeacht de buitentemperatuur. Binnen de thermo neutrale zone kost het een kalf geen extra energie om haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Buiten deze zone heeft het dier wel extra energie nodig.
De thermo neutrale zone is o.a. afhankelijk van wind, luchtvochtigheid, zon en boxbedekking. Maar ook de leeftijd van het kalf is van invloed.
Een kalf dat jonger is dan 3 weken heeft bij temperaturen onder de 15 °C al een hogere energiebehoefte terwijl bij oudere kalveren pas een hogere energiebehoefte optreedt bij temperaturen onder de 6 °C voor onderhoud van de lichaamstemperatuur. Rondom het vriespunt is de energiebehoefte 30% hoger en neemt alleen maar toe bij lagere temperaturen.
Om een hoge gemiddelde groei te kunnen blijven realiseren is het belangrijk dat het kalf extra voedingsstoffen binnen krijgt. Ons advies is om 10 – 25% meer melkpoeder op te lossen in de zelfde hoeveelheid (warm) water. Belangrijk hierbij is dat voorkomen wordt dat er voedingsstoornissen optreden. Een andere oplossing is om een extra voederbeurt in te lassen.
NB: Meten is weten. Weeg daarom regelmatig hoeveel melkpoeder u oplost in water om voedingsstoornissen te voorkomen.
Andere maatregelen die u kunt nemen zijn:
- Verstrek extra muesli, bijvoorbeeld Calbilac Muesli 18 RE of Calbilac Allmash 20 RE
- Biedt lauw water aan, minimaal 30 minuten na het voeren van melk. Water is van cruciaal belang voor een goede muesli opname en pensontwikkeling
- Houdt kalveren schoon en droog
- Doe, zeker de jongste kalveren, een kalverdekje aan
Kalverdekjes nu tijdelijk in de aanbieding!
Bescherm nu extra voordelig uw kalveren tegen de kou. Bij aankoop van 3 kalverdekjes ontvangt u nu één kalverdekje gratis. Wees er snel bij want op=op.