Het praktijknetwerk ‘Minder Toeren’ heeft een product opgeleverd met daarin informatie over kavelruil. Met dit product, in de vorm van een leaflet, krijgen veehouders op een eenvoudige manier inzicht in de mogelijkheden rondom kavelruil.
Veehouders met gronden op afstand van hun bedrijf kunnen gebaat zijn bij kavelruil. De grond die verder van het bedrijf af ligt brengt meer kosten met zich mee door de grotere afstand die steeds moet worden afgelegd naar deze percelen. Kavelruil kan een middel zijn om de kosten die veehouders maken door stijgende brandstofkosten en afschaffing van rode diesel voor de landbouw omlaag te brengen. Daarnaast kan de verkeersveiligheid hierdoor toenemen en wordt de belasting voor de infrastructuur en het milieu minder.
Uit bezoeken van diverse bedrijven, zowel akkerbouw- als veehouderijbedrijven, bleek dat er bij akkerbouwers in de Veenkoloniën weinig animo is om mee te doen aan kavelruil. Als algemene opmerking wordt door akkerbouwers aangegeven dat de grond op afstand bij de meeste teelten geen bezwaar oplevert omdat veel producten af land worden afgeleverd. Veel producten (aardappelen, bieten) worden op de kopakker opgeslagen en vervolgens per as (vrachtwagen) rechtstreeks naar de fabriek afgeleverd. In het veenkoloniale bouwplan nemen deze gewassen een behoorlijk areaal in waardoor dit voor veel percelen opgaat. De transportbewegingen blijven bij dit soort teelten daardoor beperkt waardoor grond op afstand niet erg zwaar weegt.
Melkveehouders geven daarentegen aan wél animo te hebben voor kavelruil. De redenen daarvoor zijn onder andere dat zij grond dichterbij huis gemakkelijker kunnen beweiden. Er is meer controle op de dieren mogelijk. Ook de oogst van gras is aanzienlijk voordeliger bij percelen dichterbij door de vele transportbewegingen per snede. Oogsten van gras betekent veel bewerkingen per snede voor meerdere sneden per jaar.
In de leaflet wordt onder andere uitleg gegeven over wat het doel en het belang van kavelruil zijn. Ook wordt er informatie gegeven over de mogelijkheden voor subsidiering bij kavelruil, de rol van het Kadaster en het te doorlopen traject. Freerk Oudman, begeleider van het praktijknetwerk ‘Minder Toeren’: “Het product kan een grote hulp zijn voor veehouders om in te schatten wat hun grond op afstand kost en of kavelruil daarvoor voor hen een interessante optie is”.
Meer informatie
DLV
Oostwijk 5
5400 AM Uden
T.: 0413 336800
W.: www.dlv.nl