De kans dat wilde zwijnen die in de omgeving van het Belgische Meeuwen in de natuur leven runder tbc overbrengen op andere dieren is heel erg klein. Theoretisch niet uitgesloten, maar dan moet het wilde zwijn vreten aan een besmet kadaver of door het opnemen van rauwe melk. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) tegenover het LLTB.
Op 30 juli is een haard van rundertuberculose in Meeuwen vastgesteld nadat er in het slachthuis verdachte letsels waren opgemerkt. Een controle van de 180 koeien op het melkveebedrijf bracht aan het licht dat 63 runderen zeker en 58 runderen mogelijk besmet zijn met runder tbc. Het bedrijf is op last van het Voedselagentschap direct geruimd. De autoriteiten hebben 167 contactbedrijven geïdentificeerd. Zolang het niet bewezen is dat er geen besmetting is op deze bedrijven, blijven ze geblokkeerd.
De melk van de contactbedrijven mag wel opgehaald worden. De geblokkeerde bedrijven bevinden zich vooral in Belgisch Limburg, maar het gaat ook over een aantal bedrijven in Antwerpen en Luik en een aantal in de rest van het land. Het grote aantal contactbedrijven kan verklaard worden doordat de inspecteurs in België bij de tracering van de contactbedrijven tot 5 jaar terug gaan. Op dit moment zijn er geen contacten met Nederland of andere buurlanden geïdentificeerd.
Wilde zwijnen
In het betreffende gebied komen wilde zwijnen voor die zich verplaatsen tussen Nederland en België. Volgens de GD zijn deze dieren nauwelijks of geen risico voor de overdracht van runder tuberculose tussen runderen. Mycobacterium bovis, de kiem die rundertuberculose veroorzaakt komt het meest voor bij rundvee, buffels en bizons, maar er zijn verschillende andere warmbloedige wilde en gedomesticeerde zoogdieren die besmet kunnen worden met deze kiem.
Van varkens is bekend dat ze vooral besmet kunnen worden via de orale route, bijvoorbeeld door het vreten aan besmette kadavers of door het opnemen van besmette rauwe melk. De kans dat varkens elkaar of andere diersoorten besmetten, wordt geschat als gering. Het Dutch Wildlife Health Centre doet pathologisch onderzoek op wilde dieren, waaronder het wilde zwijn. Voor zover bekend zijn er bij de onderzochte wilde zwijnen geen aanwijzingen gevonden die wijzen op besmetting met rundertuberculose.
Runder tbc
Tuberculose is een traag verlopende aandoening waarbij vooral de longen worden aangetast. De voornaamste symptomen zijn chronisch hoesten en vermageren. De ziekte verspreidt zich langs de lucht of door orale opname. Kalveren kunnen de ziekte ook oplopen via de melk die ze drinken. De kiemen overleven immers in rauwe melk en ook in afgeleide zuivelproducten, zoals yoghurt en roomijs. De ziekte is ook overdraagbaar op de mens. Maar omdat er vandaag bijna geen rauwe melk meer gedronken wordt en de dieren streng worden gecontroleerd is de kans op besmetting van dier naar mens minimaal.
België is sinds juni 2003 "tuberculosevrij" verklaard, maar toch komen nog af en toe besmettingen voor. In andere landen in Europa, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, komt de ziekte nog wel voor, en uiteraard hebben we contact met die gebieden.
Meer informatie
LLTB
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
T.: +31 (0)475 381777
E.: info@lltb.nl
W.: www.lltb.nl