"Iedereen denkt tegenwoordig wel wat van de landbouwsector en het landbouwbeleid te vinden. Maar wat vinden agrariërs daar zelf nou van?" Die vraag bracht Nienke Valk (21) er toe om haar afstudeeronderzoek van de master Public Administration aan de Universiteit Twente te richten op de attituden van agrariërs over de subsidies van het GLB.
Om deze subsidies te ontvangen bestaan bepaalde randvoorwaarden die steeds meer gefocust zijn op duurzaamheid. Een beeld wat niet vaak naar voren komt, bijvoorbeeld in de media, is dat agrariërs wel degelijk een natuurlijke verantwoordelijkheid voelen om goed voor hun land, het milieu, en hun dieren te zorgen, zo bleek ook uit dit onderzoek. Agrariërs ervaren zelf ook dat er een gebrek aan erkenning hiervoor is.
Mening van agrariër over landbouwbeleid
Deze focus van de voorwaarden op duurzaamheid is dus een aspect van de directe betalingen waar agrariërs positief over zijn, net als over het feit dat er voorwaarden worden gesteld aan het ontvangen van subsidie, wat ze logisch vinden. Aspecten die meer negatieve oordelen kregen zijn de relatie met andere regelgeving, de algemeenheid, de veranderlijkheid, en met name de effectiviteit en logica achter de voorwaarden. Agrariërs geven aan dat ze het doel duurzaamheid wel steunen, maar dat ze dan niet de logica van soms averechtse maatregelen begrijpen. Ook is een grote frustratie dat agrariërs het gevoel hebben voor teveel moeten opdraaien, in vergelijking met andere sectoren. Deze attituden worden o.a. beïnvloedt door het lage vertrouwen dat agrariërs hebben in de kennis van beleidsmakers.
Rekening houdende met de resultaten van dit onderzoek moet het nieuwe ontwerp van het GLB na 2020 gebaseerd zijn op praktische situaties en een waarheidsgetrouw en eerlijk beeld van de landbouwsector. Dit moet zorgen voor een duidelijk, eenvoudig ontwerp van het GLB, met logische maatregelen die effectief zijn in de praktijk en rekening houden met omstandigheden. Hiervoor moeten agrariërs en hun belangenorganisaties gehoord worden, zodat de praktijk duidelijk onderdeel is van het beleid, en agrariërs erkend worden als de belangrijke stakeholders die ze zijn!
Voor interesse in het gehele onderzoek, Klik hier