31 december was voor familie Vermeer niet alleen de laatste dag van het jaar, ook voor de koeien was het de laatste dag van een lang weideseizoen. Tot 1 januari liepen bij Jan, Mien en Ankie Vermeer in het Brabantse Heeze de koeien en oudere pinken nog gewoon in de wei. Rond de middag gingen de deuren van de melkveestal open en staan de dames binnen no-time buiten om nog wat happen grasklaver mee te pakken.
Vermeer is fervent grasklaver-teler: alle 26 hectare aan grasland bevat klaver. “Ik gebruik altijd alleen grasmengsels. Ik wil dat er het hele jaar door gras staat. Ik pak een vroeg ras, met witte en rode klaver. Rode klaver eten de koeien ook prima, omdat de rassen op verschillende momenten pieken. Zo kan ik het groeiseizoen verlengen”, vertelt Jan, met de kanttekening dat het dit jaar wel heel extreem is nu de koeien tot 1 januari buiten liepen.
Rode én witte klaver
“Rode klaver is eerder dan witte klaver. Als je het alleen van witte klaver moet hebben mis je al een deel van het groeiseizoen omdat rode klaver veel eerder piekt”, zo legt Jan uit. Het aandeel klaver in de hand houden blijkt de grootste uitdaging. “Ik weid nooit meer dan 2 keer op een perceel voor ik weer maai. Bij het maaien brengt de rode klaver meer op dan de witte klaver. Ik ben heel erg weg van rode klaver, het ziet er ook erg mooi uit. Maar eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat het niet meevalt om de rode klaver er 4 jaar in te houden.” Bij Vermeer, die ook een akkerbouwbedrijf heeft, is dat op zich geen probleem omdat de grasklaver in het bouwplan rouleert en elke 4 jaar wordt vernieuwd.
Bron: Agrifirm