Een goede prognose van de mestproductie is van groot belang. Zeker met het oog op het einde van het jaar. Is de mestprognose van januari 2017 onlangs al bijgewerkt? Zo niet, wacht dan niet te lang en maak een nieuwe prognose. Er is dan nog voldoende tijd om indien nodig bij te sturen.
Oorzaken mogelijke afwijkingen
De daadwerkelijke mestproductie kan om diverse redenen anders uitpakken dan is geprognosticeerd aan het begin van dit jaar. Denk aan oorzaken als:
- dieraantallen zijn gewijzigd als gevolg van de fosfaatreducerende maatregelen
- fosforgehaltes in de graskuilen zijn in 2017 veelal hoger dan in 2016
- fosforgehaltes in mengvoer zijn in 2017 veelal lager dan in 2016
- er is een nieuwe Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX)
Nieuwe handreiking BEX
Heb je in de prognose gerekend met een BEX-voordeel? Dan is het verstandig om nu een berekening op te stellen met de nieuwe handreiking. We zien gemiddeld namelijk een daling van het stikstofvoordeel voor melkveebedrijven en een kleine toename van het fosfaatvoordeel.
BEX-voordelen mogen in 2017 worden benut in de gebruiksnormenberekening, binnen het stelsel verantwoorde mestafzet én binnen het stelsel verantwoorde groei melkveehouderij.
Mestverwerkingsplicht inschatten
Als uit de nieuwe prognose blijkt dat het nodig is dan heb je nog tot 1 september om mest aan- of af te voeren en aan te wenden. Daarnaast kun je aan de hand van de prognose BEX en/of Kringloopwijzer inschatten wat de mestverwerkingsplicht is en of hiervoor nog iets moet worden geregeld.
Let op! De verwerkingspercentages voor 2017 zijn verhoogd. Dit heeft mogelijk ook invloed op jouw situatie. Door nu opnieuw een prognose te maken, voorkom je verrassingen aan het einde van het jaar. Ook kun je inschatten of de onderneming voldoet aan de regels rondom Verantwoorde groei melkveehouderij.
Bron: Countus