De Loonwerker heeft ontzettend veel kennis in huis en daarvan wordt momenteel te weinig gebruik gemaakt. Dat is de filosofie achter het plan van Greenfields Adjuvents uit Baarlo. Het bedrijf wist vorig jaar 5% marktaandeel in de bladstoffenmarkt te veroveren en verwacht dit jaar spectaculaire groei.
Universele partner
Volgens Theo Ketels van Greenfields Adjuvents verandert de rol van de loonwerker: “Hij wordt meer en meer een manager, die als één van de vijf erf-betreders kan fungeren als mediator terwijl de melkveehouder zich bezig houdt met zijn taken op het melkveebedrijf.” Ketels pleit daarom voor een nieuwe start, waarbij de distributie vanuit de loonwerker verloopt: “In feite is de loonwerker bij uitstek geschikt om de boer goed te ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen. Door een juiste planning gecombineerd met efficiënter werken ontstaat er voor beide partijen vanzelf een win-win situatie. De kennis die de loonwerker heeft van de percelen waarop hij werkt is onbetaalbaar. Bij werkzaamheden voor een maïsteler weet de loonwerker exact welke percelen een trage start hebben en hij kan dit ook direct herkennen aan de rode kleur, hetgeen kan duiden op sporentekort in de grond. Direct hierop anticiperen vergroot de kans op een succesvolle oogst”, onderstreept Ketels zijn betoog middels een simpel voorbeeld.
“Bij een dergelijke samenwerking – waarbij loonwerker en melkveehouder universele partners zijn – mag er ook best een goed verdienmodel voor het loonbedrijf zijn. Die moet naast zijn uren ook investeren in machines.
Profal Multix
De reacties vanuit de branche zijn zeer positief. Het gebruik van Profal Multix, een bladmeststof die een starterseffect heeft op de plant en bodem, is een zeer goed voorbeeld waarbij een samenwerking tussen de boer en loonwerker daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt. Loonbedrijf van Lankvelt in Zijtaart is twee jaar geleden gestart om nauwer samen te werken op dit gebied. Hans van Lankvelt: “Ons loonbedrijf past jaarlijks op 400 hectare gewasbescherming voor maïs toe. Vorig jaar hebben wij op 100 hectare daarvan als adviseur handelend opgetreden door Profal Multix in te zetten. Het resultaat hiervan is direct zichtbaar”, aldus Lankvelt. “De maïs heeft een betere kleur, ook al is het voorjaar koud. Al kort na de behandeling zien we dat plant mooi op kleur komt en vlot doorgroeit. Hierdoor krijg je hele mooie maïs.”
Van Lankvelt erkent dat zijn rol als loonwerker steeds meer verandert. “In het vorige voorbeeld was ik degene die de boer heeft geadviseerd en daarna ook actie heeft ondernomen. In die zin voel ik mij steeds vaker ook adviseur.” Een functie waarvan,volgens Van Lankvelt nog lang niet bij elke boer gebruik wil maken: “Adviseren over voortgang op de percelen doe ik alleen bij klanten die daar ook echt mee bezig zijn. Je moet een middel als Profal Multix durven adviseren. Over de meerwaarde hiervan ga ik bij al mijn klanten in gesprek.”
Vaak komt het gesprek dan neer op een uitleg van de kosten en opbrengsten: “ Klanten die kritisch kijken naar kosten en doorrekenen naar de opbrengsten kiezen er doorgaans voor om het middel in te zetten aldus Van Lankvelt.
Groeiend besef
In de branche is een groeiend besef dat er nieuwe methoden nodig zijn om de ontwikkelingen in wet- en regelgeving op te vangen. Het aantal sporenelementen in de grond wordt minder en dus moet er iets gedaan worden. Van Lankvelt herkent dit proces: “De laatste jaren zien wij een enorme stijging van het aantal initiatieven op dit vlak. ”
Ook Ketels ziet een groeiende vraag vanuit de branche: “Het unieke aan Profal Multix is dat het zich richt op de teeltkant van het proces.” Ketels vervolgt: “Dankzij de hoge bodemwerking en de toevoeging van essentiële sporenelementen, zorgt het product niet alleen voor een betere, langere en gezondere groeicurve, maar het helpt ook in het voorkomen van allerlei ziektes, zoals bladvlekkenziekte”, aldus Theo Ketels die samen met een aantal andere medewerkers van Greenfields Adjuvants het product Profal Multix heeft ontwikkeld en distribueert via loonwerkers.
“De passieve houding ten opzichte van innovaties, verandert gelukkig langzaam maar zeker naar een situatie waarin loonwerkers in overleg treden met de melkveehouder en gezamenlijk de noodzakelijke maatregelen nemen voor een hoger rendement op de oogst”, zo besluit Ketels.
Meer informatie
Profal Multix
W.: www.profalmultix.nl/dealer