Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken.
Mochten in de komende maanden door buien of storm veel eikels in het land terechtkomen, dan is het verstandig om de dieren niet onder de eiken te laten grazen. Vooral geiten en varkens vinden eikels lekker en eten rijpe eikels graag op.
Hieronder staan de belangrijkste eigenschappen van de eik (Latijnse naam: Quercus robur = zomereik) op een rij gezet.
Kenmerken plant:
- Eikenbladeren en eikels bevatten een hoog gehalte (7 tot 9 procent) aan tannine (looizuur).
- Tannine bindt in de darmen aan eiwitten en ijzer. Daardoor kunnen bij dieren tekorten aan eiwitten en ijzer ontstaan.
- Onrijpe eikels bevatten meer tannine dan rijpe eikels.
Gevolgen voor dieren:
- Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking.
- In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree.
- Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.
Bijzonderheden:
- Vroeger werden eikels gebruikt als veevoer, maar tegenwoordig niet meer.
- In een omgeving waar veel eiken staan, kunnen plotseling veel (onrijpe) eikels in het weiland terechtkomen, waardoor de dieren toch in de gelegenheid komen om ervan te eten.
Veel planten bevatten stoffen die giftig zijn voor landbouwdieren, toch ontstaan er zelden gevaarlijke situaties. Wanneer diere nbij tuinafval of slootafval kunnen komen is de kans groter dat de dieren van giftige planten eten. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een overzicht van giftige planten online beschikbaar gesteld.
Meer informatie
Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: +31 (0)900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl