De fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij zal met 4% tot 8% omlaag moeten, zowel door het aantal dieren te verlagen als door de fosfaatefficiëntie op boerderijniveau te verhogen. In een recent gepubliceerde literatuurstudie is de dynamiek en regulatie van het fosformetabolisme geëvalueerd, op zoek naar nieuwe strategieën om de fosforefficiëntie te verbeteren en de kennis over de fosforbehoefte bij melkvee te vergroten.
De literatuurstudie vat de recente literatuur samen op het gebied van fosforvertering, absorptie en mobilisatie bij melkvee. De meest interessante aandachtspunten zijn de gebieden waar we feitelijk nog onvoldoende kennis van hebben om de regulatie volledig in beeld te hebben.
Zo varieert de fosforconcentratie tussen koeien en over lactatiestadia, maar de onderliggende factoren moeten beter in beeld gebracht worden om de fosforefficiëntie te kunnen verhogen. Ook de regulatie van de fosforbalans in de transitieperiode via absorptie en botmobilisatie verdiend verder onderzoek. Tegelijkertijd is het noodzakelijke goede en praktische indicatoren te ontwikkelen voor de fosforbalans om de efficiëntie te kunnen verbeteren; het plasma fosfor gehalte is nog altijd de meest gebruikte indicator, maar de interpretatie is lastig en de correlatie met de werkelijke fosforstatus van de koe is laag.
Dit onderzoek is uitgevoerd in het onderzoeksprogramma “Feed4Foodure”: een publiek-private samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en een consortium van verschillende organisaties uit de diervoederindustrie en de dierlijke productieketen. Feed4Foodure heeft als doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde dierlijke productie in Nederland, waarbij tegelijkertijd ook de concurrentiepositie op de wereldmarkt versterkt moet worden.
Zie voor meer informatie het rapport Phosphorus metabolism in dairy cattle: a literature study on recent developments and missing links op de site van Wageningen UR.
Bron: Wageningen UR Livestock Research