Kalfsvleesprijzen flink gedaald
Maatregelen voorde kalversector en de kalfsvlees zijn dan ook dringend nodig. LTO Nederland heeft de problematiek van de sector de afgelopen tijd daarom niet alleen bij de Nederlandse overheid maar ook nadrukkelijk onder de aandacht gebracht van het Europees Parlement.
Door de coronacrisis met tijdelijke lockdowns en grootschalige sluiting van horeca, zijn de kalfsvleesprijzen in de EU sterk gedaald. De problemen die de kalverhouders ondervinden van de coronacrisis verergeren zich met de dag.
LTO vakgroepvoorzitter Wim Thus steunt de oproep dan ook van harte. ‘Vanuit de vakgroep Kalverhouderij hebben we vanaf het begin van de crisis gepleit voor een particuliere opslagregeling en is er vanuit LTO contact geweest met Europarlementariërs. Hopelijk geeft de Europese Commissie nu wel gehoor aan de vraag om steun. Daarnaast blijven we ons ook inzetten voor nationale steun voor kalverhouders.’
De uit verschillende lidstaten afkomstige Europarlementariërs, onder wie Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP), stelden de volgende vragen:
- Erkent de Commissie de aanzienlijke verstoring van de kalfsvleesmarkt, zoals blijkt uit de continu lage prijzen en gerapporteerde eerste PSA-concepten? (PSA = Private Storage Aid = particuliere opslagsteun)
- Kan de Commissie, gezien de geringe opname van PSA voor rundvlees en lamsvlees, ermee instemmen dat er beter moet worden ingespeeld op dringende behoeften in sectoren, aangezien het voorziene budget beschikbaar blijft?
- Is de Commissie bereid om snel een uitzonderlijke steunregeling voor particuliere opslag in te voeren voor kalfsvlees, met inbegrip van vlees van runderen jonger dan 8 maanden?
Naar verwachting zal de Europese Commissie over uiterlijk 6 weken antwoorden.
Steun vanuit Den Haag?
LTO Nederland heeft ook bij Nederlandse politici en het ministerie van LNV de situatie van vrije kalverhouders meermalen voorgelegd. Dit heeft nog niet tot steunmaatregelen geleid.
Bron: ZLTO