De Gezondheidsdienst voor Dieren van de Landbouwkamer van Noordrijn-Westfalen heeft een nieuw gendefect bij kalveren met inflammatoire huidveranderingen geïdentificeerd. Diergenetici en dierenartsen uit het Duitse Gießen en Zwitserse Bern deden de ontdekking.
Het erfelijk defect is een recessief defect. Tot nu toe zijn symptomen van de ziekte alleen bij kalveren waargenomen. Het klinische beeld doet sterk denken aan het erfelijk malabsorptiesyndroom van zink bij Holstein-vee. Ook denken de onderzoekers aan het zinkdeficit-achtig syndroom (ZDL) bij Fleckvieh. Therapie door zinksubstitutie is niet mogelijk.
Symptomen gendefect
Aangetaste dieren worden ogenschijnlijk gezond geboren. Maar de dieren ontwikkelen binnen de eerste 3 – 7 weken schilferige veranderingen en korsten op de huid. Vooral de veranderingen rond de ogen, mond, onder de staart, bij de navel en ook in de grote huidplooien bij de knie- en ellebooggewrichten zijn merkbaar. Hier vormen zich korstjes die na verloop van tijd verergeren. De kalveren lopen achter in ontwikkeling en zijn vatbaarder voor diarree en longontsteking.
Tot nu toe is het defect in het DNA aangetoond bij twee kalveren. Ook is er bij zes verwante dieren aangetoond dat ze drager zijn. De dieren stammen allemaal af van een natuurlijk dekkende stier. Deze stier zorgde voor 30 nakomelingen op het bedrijf.
De symptonen zijn in het begin niet specifiek en door een immuundeficiëntie overlijden kalveren eerder. De onderzoekers houden rekening met meer gevallen van de aandoening. Bedrijven die kalveren hebben met symptomen worden verzocht contact op te nemen met de dierengezondheidsdienst of fokkerijorganisatie. In het geval van genetische defecten is een consistente aanpak vereist. Dit om te voorkomen dat het defect vroegtijdig door fokmaatregelen in de populatie wordt voorbereid.