Veehouders van de Graslandstudieclub Koekange – Ruinerwold en milieusamenwerkingsverband ‘t Riestland vragen zich af of het mogelijk is om meer opbrengst te halen van het land door de kalk en mest beter te benutten.
Met de huidige technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van drones en bodemscans, kunnen boeren immers heel gedetailleerde informatie krijgen over het land. In de akkerbouw wordt al langer gebruik gemaakt van deze technologie om hogere rendementen te krijgen en verspilling tegen te gaan, kortom om efficiënter te werken.
Kwetsbare Reestdal
Afgelopen jaar zijn de veehouders in samenwerking met de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe en studenten van Terra een project gestart met als doel efficiënter ruwvoer te telen waardoor er minder verlies optreedt en de milieubelasting lager wordt. Vooral in en om het kwetsbare Reestdal is dit een grote uitdaging om de bodemerosie zo gering mogelijk te houden.
Duurzame methode
Binnen dit project is er bij de firma Graveland te Koekange plaatsspecifiek een bekalking uitgevoerd aan de hand van een taakkaart. Deze kaart is afgelopen jaar gemaakt met een Verisscan. Voorheen waren er standaard adviezen voor het strooien van kalk maar uit de Verisscan bleek dat er veel verschillen bestaan binnen een perceel. Daar werd tot op heden helemaal geen rekening mee gehouden. De pH waarde kan binnen een perceel zelfs variëren van 6,8 tot 4,2. Een te lage pH waarde kan leiden tot wel 25% minder opbrengst. Als je op een gedeelte van het perceel waar de pH al 6 of hoger is, kalk gaat strooien, is dit eigenlijk zinloos. Als de pH 4,2 is, breng je met een standaard bemesting nog te weinig kalk naar de bodem. Plaatsspecifiek bekalken is dus een uitstekende en duurzame methode om je bodem en de gewasopbrengsten te optimaliseren.
Bron: Onderwijsgroep Noord