De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid met twee nieuwe tradities: de Goededoelenloterij en het ambacht van Boerenkaas maken. Dit maakt Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, vandaag bekend. In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris.
Alle boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de grond te krijgen. En met succes. Zij zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze dóór willen geven. Daar willen zij zich gezamenlijk voor inzetten en daarom vragen zij plaatsing aan. Het gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar. Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken.
Immaterieel erfgoed zijn tradities die wij van onze (groot)ouders hebben overgenomen. Het zit in de harten en hoofden (en soms handen) van mensen en het leeft, het is dynamisch en past zich aan de tijd aan. Elke volgende generatie geeft de traditie op eigen manier vorm waardoor die steeds ontwikkelt. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert in opdracht van het Ministerie van OCW het verdrag in Nederland uit.