De Drentse kringloopboer Maurits Tepper meldt bij EenVandaag dat hij een systeem heeft bedacht waarmee hij meet hoelang een koe in de wei staat. Tot nu toe wordt de uitstoot via een algemeen rekenmodel berekend, en is daarom niet heel precies. "En dus moeten we aan het meten", zegt Tepper. Zodat per koe en hiermee per melkveebedrijf een heel precies beeld van de uitstoot kan worden gegeven.
Elektronisch oormerk oplossing voor onbetrouwbare stikstofmeting
We moeten volgens Tepper gaan meten, willen we effectiever zijn. "Nu gaan we bij melkveebedrijven uit van onbetrouwbare metingen die gelden voor een groep en niet voor een individu. Zo kan het zijn dat vier bedrijven bij een Natura 2000 gebied liggen, waarbij er twee heel weinig uitstoten en twee heel veel. Toch worden ze allemaal hoog aangeslagen, omdat de uitstoot daar relatief hoog is." Dat moet anders, vindt hij.
"Stel dat twee boeren die veel uitstoten omdat hun koeien op stal staan, de koeien 80 procent van de tijd naar buiten doen. Dan scheelt dit heel veel uitstoot. Door het oormerk te vervangen voor een elektronisch oormerk is de koe te volgen. Staat de koe in de wei is er geen sprake van uitstoot. Met dit systeem zou dit allemaal te meten zijn. Dan kunnen we inzichtelijk maken welk bedrijf wat uitstoot en wordt het mogelijk maatwerk te leveren."
Wilt u het gehele artikel lezen? Klik dan hier!
Bron: EenVandaag