De laatste weken duikt de naam van het Faunafonds steeds vaker op in discussies over wie de schade, veroorzaakt door muizen in met name de noordelijke provincies, nu gaat betalen. Chris Kalden, voorzitter van het Faunafonds is daar klip en klaar over: “Het bestuur van het Faunafonds keert geen tegemoetkoming in de veldmuizenschade uit.”
Er is op grond van de Flora- en Faunawet door de Staatssecretaris een aantal soorten aangewezen, waarbij grondgebruikers zonder nadere vergunning of ontheffing alle wettelijk toegestane middelen mogen gebruiken om schade te voorkomen en te beperken. De veldmuis is één van die soorten, besluit vrijstelling beschermde dier-en plantensoorten). Al een aantal jaren hanteert het Faunafonds de beleidsregel dat voor die diersoorten geen tegemoetkomingen worden verstrekt.
In 2005 verstrekte het Faunafonds bij een onverwacht opgetreden grootschalige schade door veldmuizen een tegemoetkoming van 2 miljoen euro. Daarbij is aangegeven dat dat eenmalig was. Via een persbericht maakte het Faunafonds destijds tevens kenbaar dat grondgebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen om schade door veldmuizen te voorkomen.
“Die regel staat nog steeds”, vervolgt Kalden, “maar inmiddels zit de wereld ook anders in elkaar. Als gevolg van het Decentralisatieakkoord Natuur is het natuurbeleid nu de verantwoordelijkheid van provincies. Het Faunafonds is sinds 2014 ondergebracht bij BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor provincies die ook door hen wordt gefinancierd. En BIJ12 volgt het beleid van de provincies. Provincies kunnen wel geld ter beschikking stellen voor de tegemoetkomingen. Die kan het Faunafonds dan vervolgens uitbetalen. En natuurlijk stellen we desgevraagd onze expertise en ons netwerk van taxateurs graag ter beschikking.”
Meer informatie:
Faunafonds
Leidseveer 2
3511 SB Utrecht
T.: 085 4862222
E.: info@bij12.nl
W.:: Faunafonds