De ‘Beschikkingen definitieve melkveefosfaatreferentie, die melkveehouders thuisgestuurd hebben gekregen van de RVO, bevatten fouten. Ook bij het secretariaat van de NMV zijn hierover al klachten binnen gekomen. Bezwaar aantekenen is noodzakelijk als uw fosfaatreferentie te laag is vastgesteld, om in de toekomst een grotere mestverwerkingsverplichting te voorkomen. U dient uw bezwaar binnen 6 weken na ontvangst van de definitieve referentie in te dienen.
Berekening fosfaatreferentie
De melkveefosfaatreferentie wordt vastgesteld door de forfaitaire fosfaatproductie van het in 2013 gehouden melkvee te verminderen met de fosfaatruimte in 2013. De fosfaatproductie wordt berekend door het gemiddeld aantal gehouden melkvee in 2013 te vermenigvuldigen met de forfaitaire excretienormen 2015.
Grotere mestverwerkingsplicht
Op deze beschikkingen van de RVO is nogal wat aan te merken, waardoor de fosfaatreferentie vaak te laag is vastgesteld. Deze bedrijven krijgen in de toekomst te maken met een grotere mestverwerkingsverplichting.
Bezwaar maken
Melkveehouders kunnen gebruik maken van de collectieve aanpak van Houtsma Bedrijfsadvies om bezwaar te maken tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie. Doordat de melkveefosfaatreferentie op onjuiste uitgangspunten (op een voor de melkveehouders minst gunstige wijze) en op basis van de Meststoffenwet met een weeffout is bepaald is bezwaar bij een te lage melkveefosfaatreferentie noodzakelijk.
Door de collectieve aanpak is ook een mondelinge behandeling mogelijk. De kosten voor bezwaar en hoorzitting bedragen slechts € 65 excl. btw (speciaal tarief voor NMV-leden – normaal tarief € 75 excl. btw). De NMV biedt haar leden de mogelijkheid gebruik te maken van deze collectieve aanpak en de deskundigheid van Houtsma Bedrijfsadvies.
Meer informatie
Nederlandse Melkveehouders Vakbond
Krachtighuizerweg 28
3881 PD Putten
T.: 06 213 22 313
E.: info@nmv.nu
W.: www.nmv.nu