PAS-melders hebben in november het verzoek gekregen om gegevens bij de RVO aan te leveren. Dit zodat zij alsnog een natuurvergunning krijgen. Op verzoek van onder meer LTO Nederland krijgen deze ondernemers meer tijd om de gegevens aan te leveren.
Er moet een forse hoeveelheid gegevens zijn aangeleverd; waar over het algemeen de hulp van een adviseur voor zal zijn ingeroepen. Begin december bleek dat de aanlevertermijn tot 1 februari te kort was. Dit omdat de capaciteit bij de adviseurs te onvoldoende was.
Langere aanlevertermijn
De adviseurs hebben daarom, ondersteund door LTO Nederland, aan het ministerie van LNV verzocht om de aanlevertermijn te verlengen. Het ministerie is daarmee akkoord gegaan, en biedt PAS-melders drie maanden langer de tijd om gegevens aan te leveren.
LNV laat weten dat het, waar mogelijk, de voorkeur heeft om de gegevens alsnog uiterlijk eind januari 2021 aan te leveren in verband met ieders wens om de meldingen zo snel mogelijk om te zetten in een vergunning.
Duidelijkheid over oplossingen
LTO onderstreept in haar inbreng voor de behandeling van de stikstofwet, gepland voor 10 december, van harte dat de minister de PAS-melders legaal wil houden. Het is echter onduidelijk hoeveel tijd daarmee is gemoeid en welke stappen daarvoor gezet moeten zijn.
Daarnaast zijn er meer bedrijven die te goeder trouw hebben gehandeld maar geen Natuurvergunning hebben. Ook voor hen moeten er oplossingen komen. LTO vraagt het ministerie ook om de duidelijkheid dat een eventueel nieuw vergunningstraject voor aanvragers geen kosten van leges met zich brengt, naast de advieskosten die een bedrijf vaak al opnieuw moet maken.
Bron: LTO Nederland