Voor Europa staat de zuivelproductie op een lagere pit waardoor de productie van verschillende zuivelproducten is afgenomen. Daarnaast staat ook de export van zuivel onder druk.
EU Zuivelproductie
Kaas bleef de belangrijkste bestemming voor melk en melkvet gedurende het tweede kwartaal van 2018. De kaasproductie is in het tweede kwartaal met 2,0 procent gestegen. Door de lager dan verwachte groei van de melk- en melkvetproductie is de productie van boter, magere melkpoeder en volle melkpoeder gedurende dezelfde periode afgenomen.
EU (basis)zuivelproductie tweede kwartaal 2018
Zuivelexport staat onder druk
In de drie maanden tot en met juli is de Europese zuivelexport van basiszuivelproducten afgenomen (zie tabel 4). Het verval van de kaasexport bleef met 0,9 procent beperkt, in tegenstelling tot de export van boter (-30,5 procent) en volle melkpoeder (-18,1 procent). De export van magere melkpoeder daalde met 8,4 procent. Mede dankzij een exporttender van de Algerijnse overheid was er in de maand juli wel sprake van een groei van 10,7 procent ten opzichte van juli 2017.
EU Zuivelexport mei-juli 2018
Bron: Rabobank