De kalversector wordt hard geraakt door de coronacrisis doordat een groot deel van de markt van kalfsvlees is weggevallen. De LTO vakgroep Kalverhouderij staat daarover in voortdurend contact met slachterijen en ketenpartijen.
Ook zijn er contacten met bijv. banken. Veel kalverhouders zitten met vragen. In dit bericht is op een rij gezet welke mogelijkheden er zijn en waar de kalverhouder terecht kan voor ondersteuning. Op de website van LTO Nederland is veel informatie te vinden over de inzet van LTO.
Overzicht regelingen overheid
Het kabinet heeft een heel noodpakket opgesteld. Een compleet overzicht van de regelingen is te vinden via deze infographic. Afhankelijk van de situatie kunnen ondernemers voor meerdere regelingen in aanmerking komen. Het is voor kalverhouders in elk geval zaak om een goede liquiditeitsbegroting te maken met meerdere scenario’s.
Kalverhouders die zelfstandig ondernemer zijn zonder personeel kunnen een beroep doen op:
- TOZO, de Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Dit is een tijdelijke regeling zonder de zware voorwaarden van de BBZ (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Een aanvraag loopt via de gemeente, die een aanvulling tot het sociaal minimum (is het bijstandsniveau) kan verstrekken. Voorwaarde is dat het inkomen onder het sociaal minimum ligt;
- Uitstel van te betalen belastingen, voor wie dat van toepassing is. Het gaat over inkomstenbelasting (IB), vennootschapsbelasting (VPB), loonheffing en BTW: regelen via de Belastingdienst;
- Wijziging van de voorlopige aanslag IB of VPB: via de Belastingdienst;
- Uitstel van te betalen lokale belastingen: via de eigen gemeente;
- Uitstel aflossingen en rente: contact opnemen en regelen met de eigen bank;
- Aanvraag extra werkkapitaal/lening: via de eigen bank. De bank kan eventueel een beroep doen op het Borgstelling Landbouw als zij meer zekerheid nodig achten.
Als kalverhouders ook werkgever zijn, geldt aanvullend op het bovenstaande:
- Beroep op NOW-regeling (Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid) voor subsidie op loonkosten personeel in eigen dienst (dit geldt niet voor ingehuurd personeel): aanvragen via het UWV.
Via LTO Nederland en SBK is bij de minister van LNV gevraagd om in Brussel te pleiten voor openstelling van de regeling particuliere opslag van kalfsvlees. Dit verzoek is door de minister nog niet overgenomen. We zullen daarop blijven aandringen. Verder steunt LTO de visie van minister Schouten om de GLB-gelden eerder uit te betalen. De minister heeft hiervoor in Brussel wel gepleit.
Documenteren financiële schade
LTO adviseert kalverhouders om de schade en extra kosten door de coronacrisis nu al goed vast te leggen. Deze schade wordt op termijn mogelijk door een nationaal of Europees fonds geheel of gedeeltelijk gecompenseerd. Op dit moment zijn er echter nog geen concrete regelingen. Registratie van uw schade betekent niet dat u hiermee automatisch aanspraak maakt op compensatie. Het dient vooral als hulpmiddel om een claim beter te kunnen onderbouwen.
In het algemeen adviseren we ondernemers om:
- Inkomstenderving en extra kosten direct zorgvuldig te registreren;
- Bij uw adviseur na te gaan welke informatie (in aanvulling op deze toelichting) nog meer nodig is en op welke wijze bijhouden van schade het beste is;
- Bewijslast te verzamelen en te archiveren met datum en omschrijving zoals bijvoorbeeld foto’s, facturen, e-mails, omzetgegevens, etc.
Kalverhouders adviseren we het volgende in ieder geval vast te leggen: het aantal kalveren aanwezig (ten opzichte van het aantal beschikbare kalverplaatsen), datum en aantal afgeleverde kalveren (incl. opbrengstprijs), slachtleeftijd, doorschuiven van jong naar oud rosé en van oud rosé naar rundvlees, aantal dagen (gedeeltelijke) leegstand, al dan niet leegstandsvergoeding, datum en aantal ontvangen kalveren. Deze gegevens worden bij een normale bedrijfsvoering al vastgelegd. Toch is het verstandig om de informatie die afwijkt van de normale bedrijfsvoering al vast in één apart dossier vast te leggen.
Contact met LNV
Tot slot heeft de sector regelmatig contact met het ministerie van LNV over knelpunten, mogelijke oplossingen en over toekomstscenario’s wat betreft de coronamaatregelen. Wij proberen u via diverse kanalen over de voortgang op de hoogte te houden.
Bron: LTO Noord