Er doen de wildste verhalen de ronde over Corona in relatie tot veehouderij. En iedereen heeft daar zo een eigen mening over, al dan niet onderbouwd met argumenten om de eigen visie of levensovertuiging voor het voetlicht te brengen. Daarom even de feiten op een rijtje.
Besmetting
Dat het huidige Corona-virus afkomstig is van een dier dat verhandeld werd op een Chinese markt is vrij zeker. De kans echter dat je in Nederland Corona krijgt van landbouwhuisdieren is vrijwel nihil. Er zijn enkele honden en katten die Corona gekregen hebben van hun baas, maar zij hebben geen mensen besmet. De mens kan een dier dus ziek maken. Bij landbouwhuisdieren is tot nu toe geen infectie aangetoond.
Andersom is de rol van dieren in de verspreiding van Corona zeer gering; de kans dat je door een ander mens wordt besmet, is vele malen groter dan de kans dat dat door een dier gebeurt. Opvolgen van de adviezen van het RIVM met betrekking tot dieren blijft echter van belang. Dit om ervoor te zorgen dat het dier niet als transmitter gezien wordt van het virus net zoals bijvoorbeeld vieze deurklinken en slecht gereinigde bureaus tot besmetting met het virus kunnen leiden.
Luchtkwaliteit
De rol die de luchtkwaliteit speelt als risicofactor voor het krijgen van ernstigere ziekteverschijnselen door Corona is nog niet duidelijk. Nader onderzoek is daarvoor noodzakelijk. Mensen die leven in gebieden met een slechtere luchtkwaliteit lopen een groter risico op het verkrijgen van bepaalde chronische longaandoeningen. Hierdoor zouden deze patiënten kwetsbaarder kunnen zijn voor ernstige vormen van Corona dan gezonde individuen.
Waardoor neemt de luchtkwaliteit af? De luchtkwaliteit kan afnemen door luchtverontreiniging zoals fijnstof. Fijnstof wordt uitgestoten door verkeer, industrie, luchtvaart en ook veehouderij. Er is op dit moment echter onvoldoende duidelijk hoe en in welke mate de veehouderij bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Het is goed als hier onderzoek naar gedaan wordt. Op termijn. Want op dit moment zijn de aangewezen partijen die zo’n onderzoek in internationaal verband kunnen uitvoeren, zoals het RIVM, druk bezig om een wereldwijde pandemiecrisis te beheersen en te zorgen dat alle patiënten de noodzakelijke zorg krijgen. Als de storm wat geluwd is, dan lijkt het een goed moment om aanvullende onderzoeken te doen naar luchtverontreiniging in de volle breedte, zowel op het platteland als in de stad. En ja, ook de veehouderij zal daar aan mee werken. In het belang van de maatschappij, maar ook voor eigen werknemers en familie. Dat spreekt immers ook uit onze ambities ten aanzien van diergezondheid en de relatie met humane gezondheid. Met stal- en managementaanpassingen wordt zwaar ingezet op het verder terugdringen van de emissies en verbeteren van het stalklimaat.
Jeannette van de Ven
Portefeuillehouder Gezonde dieren LTO Nederland
Bron: LTO Nederland