Gisteren tijdens de grote landelijke boerenactie in Den Haag heeft onder meer minister Schouten de boeren toegesproken. Zo beloofde ze dat de Nederlandse veestapel tijdens haar aanwezigheid als minister niet zou halveren. Maar waarom staat er in de tekst die het ministerie naderhand online zette, een andere variant, met slechts één woord verschil?
Nog geen dag na de landelijke protestactie van de boeren in Den Haag, kopt het AD met een bericht 'Minister Schouten liet cruciaal woordje weg in speech voor boeren'. Het AD meldt dat minister Schouten van Landbouw in haar speech een belangrijk woord niet heeft uitgesproken. Tijdens de protestdag sprak zij tot de Nederlandse boeren dat de veestapel onder haar leiding als minister niet zou halveren. Echter blijkt nu dat het ministerie in de tekst die online gezet is, een andere variant heeft gebruikt. Een variant waarmee waarschijnlijk gedoeld wordt op een 'gedwongen' halvering, zo meldt het AD.
Groot applaus
Na de speech kon de minister gisteren op een warm applaus rekenen van de massale opkomst op het Malieveld in Den Haag. Zo sprak zij de woorden: "Zo lang als ik minister van Landbouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt".
Gesjoemel met woorden?
Volgens het AD doelde minister Schouten hiermee op het voorstel van Tjeerd de Groot. Hij stelde voor om de veestapel te halveren om daarmee het stikstofprobleem, iets wat nu een hot item is, op te kunnen lossen. Echter zette het ministerie van Landbouw de tekst van minister Schouten online. En daar staat een ándere variant dan de minister tijdens de speech heeft gebruikt. Het AD meldt dat in de online gezette tekst een cruciaal woord extra staat, en die niet is uitgesproken: 'Zo lang als ik minister van Landbouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel komt."
Warme sanering
Het AD geeft in haar artikel aan dat het woord 'gedwongen' op heel veel manieren kan worden opgevat, het vele betekenissen heeft. Het houdt onder meer in dat boeren niet verplicht worden om hun bedrijf op te doeken. Maar het betekent ook dat de mogelijkheid bestaat dat er een zogeheten warme sanering gaat komen, waarbij het zo maar zo kunnen dat de helft van de veestapel die Nederland rijk is, alsnog verdwijnt. Bij dit soort saneringen krijgen de boeren volledige compensatie. Dit gebeurt wel op basis van vrijwilligheid, zo meldt het AD.
Een woordvoerder van minister Schouten heeft aan het AD laten weten dat het woordje 'gedwongen' geen grote betekenis heeft. "Het is simpel: die halvering van de veestapel gaat er niet komen, gedwongen of niet. De minister heeft eerder wel gezegd dat er geen taboes bestaan bij het oplossen van het stikstofprobleem. Dat moet op een slimme manier gebeuren."
Het kabinet neemt maatregelen om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen, de natuur te herstellen en de vergunningverlening verder op gang te brengen. Het kabinet kiest samen met de provincies voor een gebiedsgerichte aanpak: per gebied effectieve (bron)maatregelen in kaart brengen en vervolgens uitvoeren. Het kabinet is hiervoor bereid extra financiële middelen te reserveren. Tegelijkertijd krijgen overheden meer mogelijkheden om toestemming te verlenen voor projecten. Het kabinet verkent daarnaast of voor het einde van dit jaar een drempelwaarde kan worden ingevoerd. Ook salderen is binnenkort weer mogelijk.
Dat schrijft coördinerend minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer op 4 oktober 2019, in reactie op het eerste adviesrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek. De (bron)maatregelen die het kabinet neemt, hebben betrekking op landbouw, mobiliteit, industrie, gebouwde omgeving en natuur. Dat is nodig om de lucht schoner te maken, de natuur te herstellen en tegelijkertijd ook ruimte te creëren voor economische ontwikkelingen.
Bron: AD