Zes Friese melkveehouders laten in de documentaire ‘Grutsk’ zien hoe zij omgaan met veranderingen, die op hun afkomen. Wat zijn alternatieven voor de traditionele bedrijfvoering? En hoe harmoniseer je ondernemerschap, landschap, natuur en maatschappelijke acceptatie. Film- en documentairemaker Rob Busquet hoopt dat zijn film het startpunt wordt voor discussies over de toekomst van de melkveehouderij.
De film is mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en LTO Noord. De première is donderdag op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De zes ondernemers, die in de film aan het woord zijn, hebben allemaal uiteenlopende bedrijfsvoeringen. Het gaat om Geert Broersma (traditioneel grondgebonden), Hans Kroodsma (natuurinclusief), Welmoed Deinum (biologisch dynamisch), Tsjerk en Jan-Bart Hof (traditioneel grondgebonden), Rijer den Hartog (kapitaalintensief) en Jaring Brunia (biologisch).
"Het is ook de bedoeling om inzicht te geven in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp"
De melkveehouders zetten in de zeventig minuten durende film hun visie uiteen. Kansen worden belicht en aan de hand van praktijkvoorbeelden worden voor- en nadelen van het eigen bedrijfstype behandeld. Centrale vraag is hoe de boeren omgaan met de transitie van de landbouw en is omslag binnen hun eigen bedrijf noodzakelijk?
Alternatieven voor traditionele melkveehouderij
“Om aan boeren en burgers te laten zien welke alternatieven er zijn voor de traditionele melkveehouderij”, licht Rob Busquet het project toe, “En ook de nieuwe generatie boeren via het onderwijs te informeren. Met name de kansen worden belicht, ook de economische. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van agrarische bedrijven, zowel intensieve als bedrijven die een nieuwe weg zijn ingeslagen, wordt gekeken naar de voor- en nadelen van ieder bedrijfstype. Dit is de hoofdcomponent van de film. Tevens is het de bedoeling om inzicht te geven in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp.”
Bekijk hier de trailer:
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Grutsk