Veehouders vragen onze vruchtbaarheidsspecialisten regelmatig of ze de koeien in de zomermaanden moeten blijven insemineren. Het antwoord is simpel; natuurlijk! Maar zorg voor een goed hitteplan om de kans van slagen te vergroten.
In de zomermaanden nemen we zelf graag wat gas terug maar bij onze koeien zien we dit liever niet gebeuren. Daarvan verwachten we dat ze op hetzelfde niveau blijven door buffelen. Naast een dalende productie heeft hittestress ook gevolgen voor de slagingskans van inseminatie. Het is echter goed te realiseren dat een daling van de slagingskans van inseminatie van bijvoorbeeld 40% naar 30%, nog altijd 30% hoger is dan bij niet insemineren. In onze vruchtbaarheidsmonitor zien we bedrijven die in de zomer blijven insemineren en een zelfde slagingskans behalen als in de rest van het jaar. Met een hitteplan voor koeien kunnen de gevolgen van aanhoudende hitte worden beperkt.
Vers, fris en smakelijk voer
Zonder voer en water geen melk, dus het belangrijkste is dat de koe blijft eten en drinken. Naast vaker voeren is het verstandig broeigevoelige kuilen te behandelen met AFC Firewall. Dit remt de broei en zorgt ervoor dat koeien die later aan het voerhek komen ook nog vers en smakelijk ruwvoer hebben. Mineralen toevoegen aan het rantsoen zorgt voor een betere weerstand en dat koeien hittestress beter de baas kunnen.
Gisten
Een koe kan niet zweten en gaat hijgen om haar warmte kwijt te raken. Hierbij verliest ze bicarbonaat waardoor het risico op pensverzuring toeneemt. Een directe oplossing bij (sub)klinische pensverzuring is het bijvoeren van FarmPEQ® Buffer. Beter is het om gisten toe te voegen aan het rantsoen. Dit is echter pas effectief als er tijdig – zo’n 6 weken voor een hitteperiode – mee wordt gestart. Ons advies is dan ook altijd een onderhoudsdosering gisten aan het rantsoen toe te voegen om hitte- en andere stressperiodes op te vangen.
Extra aandacht voor hygiëne
Bij warm weer liggen een verhoogd celgetal en (sub)klinische mastitis op de loer. Om liggende koeien geen prooi te laten worden voor bacteriën is het verstandig de ligboxen schoon te houden en te behandelen met het boxstrooimiddel Boxclean®. Ook het dippen met barrièredip zoals UDDERgold® Platinum of sprayen met LACTAgold® helpen hieraan mee. Melk hygiënisch en gebruik daarbij melkershandschoenen en Teater Clean voorbehandelingsdoekjes.
Klimaatcontrole
Met behulp van ventilatoren zal het snel aangenamer aanvoelen voor de koeien. Kies bij weidegang ervoor de koeien ’s nachts buiten te laten. Zo koelen niet alleen de koeien maar ook de stal goed af. Dieren een hele dag in de brandende zon laten staan is geen optie. Zorg voor voldoende schaduw en volop vers drinkwater.
Voor meer tips en adviezen rondom hittestress kunt u altijd bij onze rundvee- en vruchtbaarheidsspecialisten terecht.