• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Adverteren
    • Contact
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

HAS Hogeschool en Food Tech Brainport werken samen aan expertisecentrum sustainable food processing

Actueel 27 november 2019

Foto: v.l.n.r. Dick Pouwels, voorzitter College van Bestuur HAS Hogeschool, Elies Lemkes-Straver, lector Duurzaam Produceren in de agrifoodsector, Jos de Boer, directeur Food Tech Brainport en Cathalijne Dortmans, wethouder Gemeente Helmond

Vandaag bekrachtigden HAS Hogeschool en Food Tech Brainport het partnerschap om samen te werken aan een expertisecentrum voor sustainable food processing. Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrofoodsector van HAS Hogeschool en Food Tech Brainport in Helmond tekenden de samenwerkingsovereenkomst om de komende 4 jaar samen dit expertisecentrum voor het MKB(+) op te zetten. Het expertisecentrum richt zich op het terugdringen van voedselverspilling en zet zich in om bij- en reststromen te benutten door milde conserverings- en scheidingstechnologieën.

HAS Hogeschool en Food Tech Brainport

HAS Hogeschool en Food Tech Brainport hebben veel raakvlakken. Het is van beiden al langer de wens om intensiever samen te werken. “Wij zijn enthousiast dat we nu structureel invulling geven aan onze samenwerking met HAS Hogeschool”, zegt Jos de Boer, directeur Food Tech Brainport. “We werken allebei aan ons voedsel van vandaag én morgen. De student en lector schouder aan schouder met de ondernemer en politicus maken bij ons het verschil op het gebied van gezonde voeding en efficiënte voedselverwerking. Met de kennis vanuit de HAS en de lab-, demo-, en productiefaciliteiten bij Food Tech Brainport kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren aan bedrijven die hun processen willen optimaliseren en de kwaliteit van hun product willen verhogen. Het is mooi om te zien dat we onze krachten verder gaan bundelen.”

Fieldlab

Een belangrijke onderzoekslijn van het HAS-lectoraat Duurzaam Produceren is het verduurzamen van voedselproductieprocessen en draagt daarmee voornamelijk bij aan Sustainable Development Goal 12 (Verantwoorde consumptie en Productie). Hierin gaan het lectoraat en Food Tech Brainport nu samen optrekken. De vorm waarin de beide partijen gaan samenwerken is die van een fieldlab waarin toegepast onderzoek centraal staat. “We richten ons daarbij op langlopende programmalijnen”, zegt Elies Lemkes-Straver, lector Duurzaam Produceren in de agrofoodsector. “Dit vormt de basis voor het  expertisecentrum. Studenten spelen een belangrijke rol in het onderzoek: onze ambitie is dat er in het fieldlab jaarlijks 4 stages, 2 projecten en 4 beroepsopdrachten draaien in opdracht van bedrijven. De faciliteiten en infrastructuur in Foodtech Brainport bieden een unieke basis om deze beroepsopdrachten te kunnen uitvoeren.”

Financiële steun

Gemeente Helmond stimuleert de samenwerking tussen HAS Hogeschool en Food Tech Brainport door financieel bij te dragen. De samenwerking past namelijk perfect bij de robuuste triple helix structuur waarmee het economische profiel op het gebied van Food blijvend versterkt wordt. Bovendien draagt de samenwerking in grote mate bij aan maatschappelijke opgaven waar de overheid voor staat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. “Wij zijn blij met deze stevige verbinding tussen HAS Hogeschool en het bedrijfsleven via FoodTech Brainport en de mogelijkheid die we daarmee krijgen om ook in Helmond dichtbij de bedrijven actief te zijn. Hiermee tonen wij onze betrokkenheid bij de ontwikkelingen breed in Brabant, Limburg en Zeeland”, zegt Dick Pouwels, voorzitter College van Bestuur HAS Hogeschool.

Bron: Food Tech Brainport en HAS Hogeschool

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Marktinformatie grondstoffen: Graanprijzen wereldwijd stabiel
25 mrt

Marktinformatie grondstoffen: Graanprijzen wereldwijd stabiel

Tijd rijp voor staffel in uitbetalen weidepremie
24 mrt

Tijd rijp voor staffel in uitbetalen weidepremie

Praktijkdag duurzaam graslandbeheer en graslandteelt in Deurningen
24 mrt

Praktijkdag duurzaam graslandbeheer in Deurningen

MKZ besmettingen in Slowakije vlakbij de Hongaarse grens
24 mrt

Drie gevallen van MKZ bevestigd in Slowakije

Boterzuur in ruwvoer: hoe voorkomt u problemen in de melkgift?
20 mrt

Boterzuur in ruwvoer: hoe voorkomt u problemen in de melkgift?

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Marktinformatie grondstoffen: Graanprijzen wereldwijd stabiel

Marktinformatie grondstoffen: Graanprijzen wereldwijd stabiel

Tijd rijp voor staffel in uitbetalen weidepremie

Tijd rijp voor staffel in uitbetalen weidepremie

Praktijkdag duurzaam graslandbeheer en graslandteelt in Deurningen

Praktijkdag duurzaam graslandbeheer in Deurningen

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Mastitis

Hittestress Melkvee

Ketose

Klauwverzorging

Mortellaro

Leverbotinfectie

Luchtwegproblemen

Neospora

Pensverzuring

Uiergezondheid

E. coli

Vruchtbaarheid melkvee

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid
  • AgroVision