De VF TractorMaster is de nieuwe hybride band van Continental. Met het integreren van intelligente sensoren wordt meteen bepaald wat de juiste druk is om bodemverdichting te minimaliseren en slijtage op de weg te voorkomen.
Geen ongevallen met voertuigen die voorzien zijn van Continental-banden en het inspelen op de varieerde werkomgeving van de boer. Het is de doelstelling van de Duitse bandenfabrikant. De TractorMaster Hybrid is in het Portugese Lousada ontwikkeld in samenwerking met een aantal Europese onderzoeksinstituten.
Nieuw loopvlakpatroon
De VF-banden zijn voorzien van een nieuw loopvlakpatroon, dat is ontworpen om tractie in het veld te geven en comfort op de weg. Met een verbeterd karkas kan de band zonder extra belasting, beter dan bij standaard uitvoeringen, werken met lagere bandendruk in het veld en hogere snelheden op de weg.
De geïntegreerde druksensor stelt de chauffeur in staat om meer lucht in de banden te brengen als de trekker van het land de weg op gaat. Andersom kan de druk snel worden verlaagd om weer het veld in te gaan, om zo de druk op de bodem te voorkomen. Als trekkers zijn uitgerust met onboard luchtcompressoren kan de spanning van de band vanuit de cabine worden geregeld.
Conti Connect en Conti Pressure Control
Met het monitoringssysteem ContiConnect gaat de bandenfabrikant nog een stap verder. Conti Pressure Control is de module die er voor zorgt dat er realtime gegevens van de banden naar de terminal worden verstuurd. Dit geeft inzicht in hoe de banden én machines presteren. Op het scherm in de cabine ziet de chauffeur meteen als bijvoorbeeld de temperatuur van de band te hoog wordt. Met meer dan honderd graden wordt er bovendien nog een alarmsignaal naar de chauffeur verstuurd. Die kan dan meteen de luchtdruk aanpassen en zo de levensduur van de band verlengen.
Op het webportaal van Conti Connect wordt de geschiedenis van de band getoond en worden ook analyses gemaakt. Van de gehele trekkervloot komen de bandgegevens overzichtelijk in beeld, zodat de juiste bandendruk voor optimale groeiomstandigheden wordt ingesteld. Bovendien worden de gegevens van de sensoren opgeslagen op het portaal. De data wordt verzameld op de werf en verschillende incheckpunten zoals wasplaatsen, benzinestations en boerderijen. Uiteindelijk moet dit het aantal break downs voorkomen, onderhoudskosten verlagen en waarde verhogen.
Tekst en foto’s: Martin de Vries