Het gebruik van een dichte vloer voor ammoniakreductie of een reguliere roostervloer in melkveestallen heeft waarschijnlijk geen invloed op de uitstoot op methaan. Dat vertelde onderzoeker Nico Ogink van Wageningen Livestock Research tijdens een workshop Onderzoek Veehouderij & Klimaat onlangs op het melkveebedrijf van Johan Vernooij in Werkhoven.
Medewerkers van Wageningen Livestock Research en het Centrum voor Landbouw en Milieu onderzoeken tot december dit jaar op 18 melkveebedrijven de uitstoot van methaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op de 13 bedrijven waar Wageningen Livestock Research onderzoek doet, bedroeg de uitstoot in stallen met een dichte stalvloer gemiddeld 215 kilogram per dier per jaar en op melkveehouderijen met een roostervloer 211 kilogram per jaar. Het onderzoek loopt nog en de cijfers kunnen nog veranderen.
Uitstoot van ammoniak
De soort vloer heeft wel invloed op de uitstoot van ammoniak. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat stallen met een dichte vloer een ammoniakuitstoot van 8,6 kilogram per dier per jaar kennen en in stallen met een roostervloer is dat 13,3 kilogram per dier per jaar. Ook deze cijfers kunnen de komende maanden overigens nog wijzigen.
75 procent van uitstoot komt uit dier
Voeding wordt genoemd als een belangrijke factor van de uitstoot van methaan. Ongeveer 75 procent van de uitstoot is voedingsgerelateerd en komt uit het dier zelf. Mest is bepalend voor ongeveer 25 procent van de emissie. De temperatuur van de mest heeft veel invloed op de uitstoot van methaan. Wanneer de temperatuur van mest onder de 10 graden Celsius komt, vermindert de vorming van methaan sterk. Daarom verwachten de onderzoekers dat het beperken van de mestvolume onder de stal door het in afgesloten bassins met lagere temperaturen op te slaan een bijdrage kan leveren aan het reduceren van de methaanuitstoot.