In het derde kwartaal van 2019 is de melkproductie in de voornaamste zuivel-exporterende landen met 0,6% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. In de VS trekt de groei van de melkproductie aan en lijkt hiermee terug te keren in zijn oude patroon.
In Nieuw-Zeeland blijft de melkproductie in het seizoen 2019/2020 vooralsnog achter op vorig jaar. Voornamelijk door wisselende weersomstandigheden.
Na twee opeenvolgende moeizamere jaren met onder andere droogte en oplopende (voer)kosten, lijkt de EU zich nu ook op te maken voor een jaar met uitzicht op hogere melkprijzen en beter marges. Desondanks verwacht de Rabobank dat ook in de EU de groei van de melkproductie bescheiden zal blijven.
De Rabobank verwacht dat ook in 2020 de toename van de melkproductie in de belangrijkste zuivel-exporterende regio’s, met een groei onder 1,0%, beperkt zal blijven. Ondanks de hogere melkprijzen zijn er regionaal factoren die een snelle groei van de melkproductie afremmen. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege de weersomstandigheden, de implementatie van strengere regelgeving of bijgestelde economische verwachtingen.
Melkproductie in zuivel-exporterende regio’s. Periode juli – september ‘19 t.o.v. juli – september ’18.
VS: groei melkproductie trekt weer aan
Na maanden met voornamelijk een bescheiden toename is de Amerikaanse melkproductie in september en oktober met 1,3% gestegen. Hiermee begint de groei van de Amerikaanse melkproductie terug te keren in zijn ‘normale’ patroon met een stijging van grofweg 1,3% tot 1,5% per jaar tijdens de laatste maanden van 2019 en het begin van 2020.
De marges zijn momenteel aantrekkelijk voor Amerikaanse melkveehouders. Doordat voerprijzen minder hard stijgen dan de melkprijzen lijken de marges richting 2020 ook goed te blijven. De kwaliteit van voer lijkt momenteel een grotere onzekerheid te zijn door het laat zaaien van wintergewassen en vroege sneeuwval.
In plaats van investeringen in groei, worden de huidige marges ook ingezet om achterstanden in onderhoud en investeringen in te halen en de financiële balans te herstellen. Daarnaast lijken veel melkverwerkers ook niet direct bereid om veel meer melk te accepteren.
Nieuw-Zeeland
Het verloop van het Nieuw-Zeelandse seizoen 2019/2020 (juni-mei) kenmerkt zich vooralsnog door wisselvallige weersomstandigheden, vooral op het Zuidereiland. Ook voor de aankomende maanden worden nog wisselende weersomstandigheden verwacht.
Dit is ook terug te zien in de groei van de Nieuw-Zeelandse melkproductie. Na een sterke start van het seizoen is de melkproductie in september en oktober met respectievelijk 0,7% en 2,6% gedaald ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Aangezien oktober normaal gesproken de piekmaand is, lopen melkproductiecijfers over de eerste vijf maanden van het seizoen 0,7% achter op vorig jaar.
Voor het gehele seizoen 2019/2020 verwacht de Rabobank een kleine daling (-0,5%) tot bescheiden groei (+0,5%) van de melkproductie.
Groei Chinese zuivelimport vlakt af
Na een groei van 25% en 24% in het eerste en tweede kwartaal, is de groei van de Chinese zuivelimporten (exclusief wei) in het derde kwartaal van 2019 afgezwakt tot 13% ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. In oktober was de groei 10%. De Rabobank schat het onwaarschijnlijk dat de Chinese zuivelimporten in de eerste zes maanden van 2020 de groei in de eerste helft van 2019 kan evenaren.
Bron: Rabobank