Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij op één perceel veeteelt, akkerbouw, of groenteteelt wordt gecombineerd met bomen of houtige gewassen. Er is een aantal uitdagingen die melkveehouders ervoor kan doen terugschrikken agroforestry in te zetten. Welke uitdagingen zijn er? En hoe los je deze op?
Lange terugverdientijd van agroforestry
Agroforestrysystemen en in het bijzonder voedselbossen vragen een (flinke) investering, bijvoorbeeld voor plantmateriaal, die zich pas op de lange termijn terugverdient. Een meerjarig (houtig) gewas heeft nu eenmaal meer tijd nodig dan een eenjarig gewas voordat het vrucht gaat dragen.
Bij agroforestrysystemen die worden gecombineerd met akkerbouw of veeteelt zal de opbrengst van de meerjarige gewassen op den duur een deel van het verlies aan opbrengsten van de akkerbouw- of veeteelt kant compenseren of zelfs overtreffen. Een voedselbos kan na zeven jaar de eerste serieuze oogsten opleveren. De verwachting van Agroforestry Netwerk Nederland is dat de oogst rond leeftijd van twintig jaar op zijn hoogtepunt is.
Vraat en/of schuren
Meerjarig (houtige) gewassen zijn met name in hun eerste groeifase kwetsbaar voor wildvraat. Ook is vraat een aandachtspunt in systemen waarbij houtige gewassen worden gecombineerd met dierhouderij. Het plantmateriaal zal dusdanig beschermd moeten worden dat het niet leidt onder vraat of schuren.
Kennis en kunde
Meerjarige gewassen integreren vraagt een (mogelijk) andere expertise van de ondernemer. Er bestaan diverse netwerken van boeren die elkaar ondersteunen, maar ook cursussen, rondleidingen en plantdagen zoals in de voedselbosbouw.
Onduidelijkheid over regelgeving rondom agroforestry
Welke regels gelden voor inzet van agroforestry? Verandert de bestemming van mijn land van agrarisch in natuur? Vragen die veel veehouders aan het twijfelen brengen. In het artikel ‘Regels en vergunningen’ leest u meer hierover.
Tekst: Kim Sjoers en Gerben Hofman • Beeld: Kim Sjoers
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.